Test si pret Renault Clio 2023

Asigurare RCA ieftina

Oferta Asigurare RCA in Romania.
Cel mai bun RCA ieftin 2023? Tarife si calculator asigurare auto?

Renault Clio este o mașină mică și elegantă , care concurează cu modele precum Peugeot 208 Volkswagen Polo și Ford Fiesta .

Totuși, designerii Renault trebuie să fi fost în concediu anual pentru acesta – acest ultim Clio arată aproape identic cu vechiul model, în ciuda faptului că folosește numeroase componente complet noi.

Sigur, farurile în formă de cârlig arată destul de elegant, iar modelele RS Line primesc câteva note sportive în plus, dar acestea singure nu vor fi suficiente pentru a fura priviri admirative de la cei ca mai elegantul 208.

Din fericire, lucrurile se îmbunătățesc rapid când intri înăuntru. Tabloul de bord inteligent și minimalist al Renault este mult mai elegant decât colecția confuză de butoane și ornamente din plastic a mașinii vechi a mașinii și – în afară de câteva plastice zgâriate jos pe uși – toate materialele pe care le vei atinge în mod regulat se simt moi și bine înșurubate.

O altă pană în capacul lui Clio este sistemul său de infotainment portret pe modele mai scumpe sau disponibil opțional mai jos din gamă. Este mai logic decât în ​​alte modele Renault, vine cu multe caracteristici de oglindire a smartphone-ului ca standard, iar grafica arată mult mai fantezie decât cea dintr-un Ford Fiesta.

Nu doar tehnologia strălucitoare Renault Clio se descurcă bine: există, de asemenea, mult spațiu pentru a vă întinde în față și o cantitate decentă de reglare a scaunelor pentru a vă ajuta să vă simțiți confortabil.

Totuși, nu poți spune același lucru despre scaunele din spate. Oricine înălțime peste 1,80 metri se va lupta pentru spațiu pentru cap și – cu excepția cazului în care purtați doar copii – puteți uita să folosiți toate cele trei scaune din spate simultan. Din fericire, va fi mult spațiu pentru bagajele tuturor în portbagajul încăpător al lui Clio, deoarece este chiar mai spațios decât cel al unui VW Polo .

Odată ce ați făcut bagajele și pe drum, veți observa că Renault Clio tinde să se frământe și să sară puțin în oraș și pe drumurile accidentate. Asta nu înseamnă că fiecare mică imperfecțiune îți va trimite o zguduire neplăcută în sus, dar cu siguranță nu este la fel de netedă ca un Ford Fiesta.

Clio nu este deosebit de ușor de văzut în afara niciunuia, datorită geamurilor sale laterale mici și a lunetei spate super subțire. Cel puțin dimensiunea sa mică, direcția ușoară și camera opțională de vedere surround de 360 ​​de grade ajută la eliminarea stresului parcării în paralel.

De asemenea, puteți obține un sistem de asistență pentru șofer care vă va ajuta să eliminați ambuteiajele îndelungate, care vă vor accelera, frâna și vira – cu condiția să țineți mâinile pe volan. Funcționează chiar și la viteze de autostradă, dar îl poți obține doar la mașinile cu cutia de viteze automată destul de letargică a Renault.

Cutia manuală standard este destul de ușor de utilizat, iar motoarele economice pe benzină ale lui Renault Clio se simt destul de îndrăznețe, fără a fi prea zgomotoase sau costisitoare de rulat.

Toate acestea fac din Renault Clio o mașină de oraș bună, dar care nu are cu adevărat factorul wow pentru a ieși în evidență într-o mulțime densă de alternative mai dezirabile, mai distractive și mai luxoase. Acestea fiind spuse, dacă sunteți după o mașină mică, care este ușor de condus, are un portbagaj mare și se simte impresionant de elegant în interior, atunci Clio merită luat în considerare.

Gama Clio s-ar putea să nu fie la fel de extinsă ca în anii precedenți, dar există încă patru modele disponibile. Acestea se întind de la un model Evolution bine echipat, dar cu preț redus, până la versiunile RS Line și E-Tech cu aspect sportiv și bine echipate.

În mod neobișnuit, toate modelele sunt disponibile cu o gamă de motoare „normale” pe benzină cuplate la o cutie de viteze manuală cu șase trepte sau un hibrid mai puternic (și mai economic și mai scump) cu o „cutie automată”.

Chiar și echipamentul Evolution are un preț bun în comparație cu rivalii și include ecran tactil de infotainment de 7,0 inchi cu Apple CarPlay și Android Auto ca standard. Aveți, de asemenea, jante din aliaj tăiate cu diamant de 16 inchi și un afișaj digital al șoferului de 7,0 inchi.

Dimensiunea compactă a lui Renault Clio îl face destul de ușor de condus în oraș. Stâlpii de lângă parbriz nu sunt deosebit de largi, așa că aveți o vedere bună la intersecții, iar direcția ușoară înseamnă că brațele nu vă vor obosi dacă trebuie să faceți o viraj în trei puncte sau să vă strecurați într-un loc de parcare paralel.

În timp ce motorul pe benzină și cutia de viteze manuală sunt perfect adecvate și ușor de utilizat în trafic, hibrizii vor avea cel mai mult sens dacă te aventurezi în mod regulat în oraș. Cutia de viteze automată economisește pomparea ambreiajului și mașina va funcționa cu energie electrică la viteze mai mici – asta este bun pentru calitatea aerului, precum și pentru consumul de combustibil.

Din păcate, nu toate sunt vești bune când ești în oraș. Geamurile spate destul de mici ale lui Renault Clio, parbrizul îngust și tetierele înalte ale scaunelor din spate limitează sever vizibilitatea în spate. Puteți obține un sistem de cameră cu vedere surround de 360 ​​de grade pentru a vă ajuta atunci când parcați, dar strângerea într-un spațiu îngust este totuși mai stresant decât în ​​cazul unui VW Polo sauSkoda Fabia .

Pe autostrada

Autostrada nu este habitatul natural al lui Renault Clio. Deși se simte rafinat în comparație cu supermini mai vechi, nu se poate egala cu rafinamentul de viteză mai mare și pe distanțe lungi ale mașinilor precum Volkswagen Polo.

Problema principală este suspensia ușor fermă. Deși se așează cu viteză, există încă frământări asupra golurilor de expansiune și a secțiunilor de drum betonate. Chiar și pe cea mai netedă suprafață veți observa o cantitate surprinzătoare de zgomot de vânt și de anvelope.

Hibridul mai puternic este în mod natural mai relaxat la viteză, când chiar va opri motorul dacă nu este nevoie de putere – cum ar fi pe o porțiune de coborâre.

Pe un drum întortocheat

Suspensia fermă, care dovedește o iritare pe suprafețele rutiere urbane și pe autostrăzi, ar trebui să facă Renault Clio să se simtă mai sportiv decât majoritatea hatchback-urilor pe un drum de țară întortocheat. Într-o măsură, o face. Caroseria lui Clio abia se aplecă în colțurile strânse și are o aderență suficientă atunci când treceți dintr-o curbă în alta, dar direcția ușoară și cutia de viteze manuală cu crestături înseamnă că nu este niciodată la fel de distractiv ca un Ford Fiesta.

În mod ciudat, puterea suplimentară și rapoartele controlabile ale hibridului fac să conduci un pic mai distractiv pe un drum de țară bun.

Puteți personaliza modul în care conduce Renault Clio (deși subtil) modificând cât de sportivă se simte direcția și atribuind-o unui profil personal pe sistemul de infotainment. Dar dacă nu ești un șofer deosebit de pasionat, care se întâmplă să-și împartă mașina cu un benzinar la fel de entuziast, această caracteristică are un atractiv limitat.

Renault Clio nu este o mașină mare, dar mai există spațiu înăuntru pentru ca tu să te simți confortabil dacă ești destul de înalt. Există o cantitate decentă de spațiu pentru cap, mult spațiu pentru genunchi, iar volanul se reglează pentru înălțime și întindere pentru a vă ajuta să obțineți o vedere fără obstacole asupra cadranelor.

Renault Clio vine, de asemenea, cu mult spațiu pentru fragmentele unei familii. Coșurile din ușa din față sunt suficient de mari pentru a ține o sticlă de apă de 1,5 litri și ai o pereche de suporturi de pahare de dimensiuni decente în consola centrală. Există, de asemenea, spațiu pentru câteva cutii de băuturi sub capacul unei cotiere centrale.

Există o tavă în fața manetei de viteză cu spațiu pentru telefon, iar încărcarea wireless este standard în întreaga gamă – ceva ce s-ar putea să nu obții la mașinile care costă de două ori mai mult preț. Torpedoul este suficient de mare pentru a ține și o geantă mică, iar lângă oglinda retrovizoare există și o tavă de depozitare pentru ochelari de soare.

Totuși, nu există atât de multe zone de depozitare la îndemână pe scaunele din spate – nici măcar nu ai o cotieră centrală rabatabilă sau un set de suporturi pentru pahare – dar cel puțin compartimentele din ușa din spate sunt suficient de largi pentru a ține o sticlă de un litru fiecare. .

Spatiu pe banchetele din spate

Spațiul în spate nu este la fel de generos ca în față. Ușile din spate se deschid aproape în unghi drept față de restul mașinii pentru a facilita accesul, dar sunt foarte înguste, ceea ce face să intri puțin.

Există loc pentru ca pasagerii să-și împingă picioarele pe sub scaunele din față, chiar și în setarea lor cea mai joasă, dar nu există prea mult spațiu pentru genunchi sau cap, așa că cei înălțimi de peste 1,8 metri se vor strădui să se simtă confortabil.

Cabina lui Clio nu este la fel de largă ca cea a unui VW Polo, așa că vă veți chinui să purtați simultan trei adulți în spate – o problemă care nu este ajutată de scaunul central îngust, cu perna ridicată.

Există aproape suficient spațiu pentru trei copii, chiar dacă unii dintre ei necesită o pernă de înălțare. Montarea unui scaun pentru copii voluminos orientat spre spate este însă mai dificilă, deoarece nu există mult spațiu pentru a-l ridica prin ușile din spate și a-l răsuci în poziție. Cel puțin punctele de ancorare ISOFIX sunt ușor de accesat în spatele unor capace din plastic.

Spațiu de pornire

Renault Clio are un spațiu de portbagaj de 391 de litri – acesta este mai mult decât aproape orice alt hatchback mic și spațiu suficient pentru a găzdui câteva valize mari sau un cărucior și câteva genți moi.

Aveți o podea reglabilă a portbagajului, sub care există spațiu pentru a depozita raftul pentru pachete dacă trebuie să îl scoateți, câteva cârlige pentru cumpărături și câteva puncte de prindere pentru a ajuta la legarea articolelor fragile.

Din păcate, există o buză destul de mare care face dificilă încărcarea cutiilor grele, dar cel puțin forma pătrată a portbagajului și deschiderea largă ajută la transportul bagajelor voluminoase sau cu forme ciudate.

Dacă trebuie să transportați lucruri foarte mari, cum ar fi o bicicletă, puteți rabata scaunele din spate ale lui Renault Clio într-o împărțire în două sensuri de 60:40. Există un pas semnificativ în spatele scaunelor din spate, cu podeaua portbagajului în poziția cea mai joasă, dar când este ridicată, puteți glisa cu ușurință cutii grele chiar în spatele scaunelor din față.

Interiorul Renault Clio pare mai degrabă să aparțină unui salon elegant decât unui hatchback ieftin și vesel. Tabloul de bord larg, cu schema sa de culori în două tonuri, orificiile de aerisire bine integrate și butoanele și cadranele cu efect metalic este departe de designul incomod și ieftin pe care l-ați primit la versiunile mai vechi ale lui Clio.

Nu arată doar ca un produs premium în interior, ci și noul Renault Clio se simte impresionant de elegant. Tabloul de bord, ușile și consola centrală sunt dotate cu ramuri de ornamente din plastic moale care se simt la fel de luxoase ca cele de la VW Polo, mai scump. Chiar și învelișul manetei de viteze ca o insulă vine cu un cadru căptușit, astfel încât să nu vă loviți cu genunchiul de fiecare dată când vă urcați în mașină.

Mașinile cu specificații înalte sunt dotate cu iluminare de dispozitie personalizabilă și ornamente contrastante în jurul schimbătorului de viteze și ale orificiilor de aerisire, dar toate Renault Clio beneficiază de un sistem de infotainment portret mare.

Mașinile RS Line sunt cele mai sportive din gama Renault Clio, dar, pe lângă câteva scaune puțin mai susținătoare și un volan diferit cu emblema RS, arată aproape la fel în interior.

Există două sisteme de infotainment diferite pe Clio. Sistemul de bază de 7,0 inchi are un ecran tactil cu radio DAB, Bluetooth, Apple CarPlay și Android Auto. Este receptiv și ușor de urmărit.

Trecerea la ornamentul RS Line aduce un afișaj mai mare de 9,0 inchi, care se află pe tabloul de bord ca un iPad de sine stătător. Ecranul în sine are un finisaj mat, astfel încât nu suferă de o mare cantitate de strălucire în lumina puternică a soarelui, dar pictogramele de meniu alb-pe-negru sunt puțin dificil de citit doar cu o privire rapidă.

Spre deosebire de unele alternative, nu primiți un set de butoane fizice de comandă rapidă care să vă ajute să comutați de la o funcție la alta, dar există un buton „acasă” sub ecran pentru a vă ajuta dacă vă pierdeți puțin în unele dintre ele. meniurile mai aprofundate ale lui Clio.

Puteți obține Renault Clio cu navigație prin satelit încorporată, care este destul de ușor de programat și oferă indicații relativ clare pe hărți viu colorate. Cu toate acestea, este puțin mai dificil să adăugați un punct de referință sau să vă modificați traseul decât în ​​cazul modelului VW Polo și nu răspunde la fel de repede la intrările dvs. dacă glisați sau ciupiți pentru a vă previzualiza traseul.

Dacă preferați să nu utilizați propriul sistem Renault, puteți oglindi aplicațiile de navigare ale smartphone-ului dvs. pe ecranul tactil al lui Clio. Din păcate, nici Android Auto, nici Apple CarPlay nu folosesc pe deplin ecranul de infotainment portret al lui Clio datorită meniurilor lor peisaj.

Cel puțin vă permit să redați muzică din aplicații de streaming, cum ar fi Spotify, prin stereo – doar nu vă așteptați la sunet de calitate concert de la difuzoarele destul de mediocre ale lui Clio. Sistemul Bose îmbunătățit este mult mai bun, mulțumită – parțial – unui subwoofer ascuns pe o parte a portbagajului, care ajută la furnizarea unor note de bas mai puternice.

Renault Clio vine cu un ecran de 7,0 inchi în locul cadranelor analogice convenționale în fața volanului. Acesta se află între indicatoarele de combustibil și de temperatură și poate fi personalizat folosind butoanele de pe volan pentru a afișa fie o citire digitală mare a vitezei, fie un contor de turații central.

Din păcate, acest ecran nu poate afișa hărți de navigație prin satelit, ca în VW Polo, decât dacă alegeți un model cu specificații înalte cu afișaj mai mare de 10,0 inchi. Chiar și atunci, nu arată la fel de strălucitor ca afișajul de înaltă rezoluție al lui Polo.

MPG, emisii și taxe

Gama de motoare a lui Clio este simplă acum că compania a eliminat modelele diesel și unele pe benzină. Acum rămâne doar alegerea motorului standard pe benzină TCE 90 sau a unui model hibrid benzină-electric.

Siguranță și securitate

Până la o jenă recentă cu Zoe, Renault a fost văzut ca un adevărat pionier al siguranței de top pentru mașinile de masă. Clio a obținut un rating de cinci stele Euro NCAP, mulțumită parțial unei game de sisteme de asistență a șoferului de înaltă tehnologie, care sunt de obicei văzute la modelele mai mari și mult mai scumpe. 

Toate modelele beneficiază de avertizare de părăsire a benzii de rulare și de asistență pentru păstrarea benzii de circulație, plus este inclusă și recunoașterea semnelor de trafic cu alertă de viteză, la fel și controlul vitezei de croazieră cu funcție de limitator de viteză. Frânarea activă de urgență este, de asemenea, prezentată, inclusiv funcționalitatea de detectare a bicicliștilor și a pietonilor. 

Asistența la parcare față, spate și laterală este standard la modelele RS Line și E-Tech, la fel și o cameră de retrovizoare și faza lungă și scurtă automată pentru farurile cu LED.

Fiabilitate și probleme

La fel ca toate mașinile Renault, Clio este acoperit de un pachet de garanție cu kilometraj nelimitat în primele 24 de luni, dar este apoi limitat la un total de 100.000 de mile sau cinci ani, oricare survine primul. Acest lucru este mult mai bun decât mulți rivali care sunt limitati la trei ani și 60.000 de mile, dar nu se potrivesc cu garanția de șapte ani oferită de Kia sau pachetul nelimitat de mile de cinci ani de la Hyundai.

Sperăm că nu veți avea nevoie de reparații, dar Renault nu este, în mod tradițional, un performant puternic în studiile de satisfacție și fiabilitate. Noul Clio a fost supus și el câteva rechemari, una pentru direcție și cealaltă pentru un comutator al cutiei de viteze.

Cele mai bune păreri despre produse și oferte 2023 în România
Logo