Calculatoare

iPhone 15: preț, data lansării, specificații, zvonuri și știri

Deși Apple a debutat iPhone mini cu gama iPhone 12 și l-a păstrat cu seria iPhone 13 , mini-ul a fost retras odată ce iPhone 14 a apărut. A fost înlocuit cu iPhone 14 Plus mai mare , trecând de la un ecran de 5,4 inchi la un ecran masiv de 6,7 inchi (la fel ca iPhone 14 Pro Max ), iPhone 14 și iPhone 14 Pro standard rămânând la dimensiunea de 6,1 inci. din generațiile anterioare.

Este de așteptat ca Apple să continue acest lucru cu gama iPhone 15, care include un iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max. Din nou, iPhone 15 și iPhone 15 Pro standard ar trebui să aibă un afișaj de 6,1 inchi, în timp ce iPhone 15 Plus și iPhone 15 Pro Max au un afișaj de 6,7 inchi.

Cu toate acestea, numele pentru iPhone 15 Pro Max poate fi diferit. Circula zvonuri că „Pro Max” ar putea fi înlocuit cu numele „Ultra”, similar cu Apple Watch Ultra.

Design și dimensiuni iPhone 15

Cei care așteaptă ca iPhone-ul să treacă printr-o reproiectare drastică ar putea ajunge dezamăgiți, deoarece iPhone 15 poate arăta asemănător cu iPhone 14. Cu toate acestea, în timp ce decupajul pentru pastile și gaura Dynamic Island era exclusiv pentru modelele iPhone 14 Pro. , Apple ar putea extinde acest lucru la toate modelele de iPhone 15 . Dacă acesta este cazul, atunci iPhone 15 va fi prima gamă de iPhone care va elimina complet crestătura.

După cum am menționat mai devreme, ar trebui să ne așteptăm la patru modele de iPhone 15: iPhone 15 de 6,1 inchi, iPhone 15 Plus de 6,7 inchi, iPhone 15 Pro de 6,1 inci și iPhone 15 Pro Max de 6,7 inchi (sau Ultra).

Un raport recent sugerează că iPhone 15 poate înlocui butoanele fizice cu butoane haptice, de alimentare și volum cu stare solidă . Acest lucru ar funcționa similar cu butonul Home iPhone 7. În esență, în loc să deprima fizic atunci când este apăsat, ar folosi feedback-ul haptic pentru a imita cum s-ar simți dacă ai apăsa un buton.

Dacă raportul despre butoanele cu stare solidă este adevărat, atunci ar fi nevoie de două motoare Taptic pe partea stângă și dreaptă a iPhone 15. O astfel de modificare ar afecta și compatibilitatea carcasei – chiar dacă modelele iPhone 15 ar avea aceeași dimensiune și grosime. ca iPhone 14 (inclusiv denivelarea camerei), veți avea nevoie de o carcasă care să aibă acces deschis la aceste butoane haptice în orice moment.

Procesor și specificații iPhone 15

iPhone 15 standard poate folosi A16 care este prezentat în prezent în iPhone 14 Pro, iar noul cip A17 ar putea fi exclusiv pentru iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max . Acesta pare a fi noua modalitate prin care Apple face diferența între modelele standard și Pro ale iPhone, care a început cu gama iPhone 14 și iPhone 14 Pro.

TSMC, furnizorul de mult timp de cipuri pentru iPhone, se presupune că va folosi un proces de 3 nm pentru cipurile A17. Acest lucru ar face A17 mai eficient la consumul de energie și ar reduce căldura care este generată în timpul utilizării. Cipul A17 de 3nm va avea, de asemenea, o creștere cu 15% în viteză și putere și cu 30% mai multă economie de energie față de cipurile actuale de 5nm.

Un alt raport indică faptul că iPhone 15 Pro ar putea obține un plus de memorie RAM, trecând de la 6 GB la 8 GB. Capacitatea de stocare ar putea fi, de asemenea, diferită, deși stocarea de bază poate depinde de caracteristicile oferite de iPhone 15. Deși stocarea actuală de top este de 1 TB pentru iPhone 14 Pro, iPhone 15 Pro ar putea fi mărită la 2 TB.

Și, deși au circulat zvonuri că Apple ar putea să-și construiască propriile cipuri de modem interne, eforturile de până acum nu au dat rezultate. Apple va folosi probabil în continuare Qualcomm pentru cipuri de modem pe iPhone 15.

În ceea ce privește camera foto, singurul lucru pe care îl știm este că Apple a lucrat la tehnologia lentilelor periscopice , care poate ajunge doar la modelul mai mare de iPhone 15 Pro Max .

Cu un obiectiv periscop, puteți obține un zoom optic care depășește ceea ce este oferit în prezent, cum ar fi zoom optic 5x sau 10x. Actualele iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max ajung doar la zoom optic de 3x, așa că a avea un obiectiv cu periscop ar fi o îmbunătățire semnificativă. Din nou, totuși, se pare că doar iPhone-ul mai mare 15 Pro Max poate obține această funcționalitate periscop.

Au existat rapoarte anterioare că iPhone 15 va primi o cameră 8P, care se referă la numărul de elemente din materialul obiectivului. Teoretic, a avea un alt element în obiectiv ar putea ajuta la o distorsiune mai mică a imaginii în imaginea finală. Cu toate acestea, potrivit lui Ming-Chi Kuo, acest lucru nu pare să se întâmple – cel puțin, nu cu iPhone 15.

baterie iPhone 15, încărcare și USB-C

Reglementările europene recente impun un încărcător comun pentru toate dispozitivele electronice, inclusiv iPhone, în încercarea de a reduce deșeurile electronice. Termenul limită pentru care Apple să treacă la USB-C și să elimine Lightning ar fi până în 2024, dar Apple ar putea avea, de asemenea, un avans în acest sens prin tranziția iPhone 15 la USB-C în 2023. Este foarte probabil, având în vedere regulamentul, dar Apple ar putea rezista și până în 2024.

Odată cu trecerea la USB-C pe iPhone, ar aduce smartphone-ul Apple mai aproape de gama iPad și MacBook, care folosesc în mare parte USB-C de ceva vreme. Cel mai recent iPad (2022) tocmai a trecut la USB-C, care a fost ultimul model de iPad care folosea încă încărcătorul Lightning proprietar al Apple.

Pe lângă hotărârea UE, analistul Apple Ming-Chi Kuo pare de asemenea încrezător în trecerea iPhone 15 la USB-C, spunând la mijlocul lunii noiembrie că „cel mai recent sondaj indică că toate iPhone-urile noi din 2H23 vor abandona Lightning și vor trece la USB-C. .”

Ceea ce este interesant, însă, este afirmația lui Kuo că doar iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max vor beneficia de viteze mai mari de transfer de date cu această schimbare. iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor avea un port USB-C, dar vor fi în continuare limitate la vitezele de transfer USB 2.0 mai lente disponibile în prezent cu Lightning.

Data lansării și prețul iPhone 15

Ar trebui să ne așteptăm ca iPhone 15 și iPhone 15 Pro să fie anunțate cândva în septembrie 2023, atâta timp cât Apple își urmează programul obișnuit de lansare a iPhone. Ne putem aștepta probabil ca prețurile să fie similare cu cele pe care le avem în prezent cu gama iPhone 14, care începe de la 799 USD pentru iPhone 14, 899 USD pentru iPhone 14 Plus, 999 USD pentru iPhone 14 Pro și 1.099 USD pentru iPhone 14 Pro. Max.

Deși sperăm că prețurile rămân aceleași, o scurgere recentă susține că iPhone 15 Ultra (noul nume pe care Apple îl folosește pentru modelele Pro Max) va fi cu 200 de dolari mai scump decât iPhone 14 Pro Max. Aceasta ar fi o schimbare destul de drastică, o creștere de aproape 20%, așa că smartphone-ul ar trebui să își justifice prețul cu câteva caracteristici noi și interesante, dacă Apple intenționează cu adevărat să crească costul.

Merită subliniat că au existat câteva zvonuri foarte convingătoare la începutul acestui an că iPhone 14 Pro va primi o creștere a prețului cu 100 de dolari, iar asta s-a dovedit în cele din urmă a fi fals. Asta înseamnă că este cu siguranță posibil ca iPhone 15 să înregistreze o creștere, dar luați acest zvon cu un grăunte de sare.

Deși mulți se așteptau ca Apple să crească prețurile cu modelele iPhone 14, acest lucru nu s-a întâmplat, cel puțin în SUA. Deci, dacă totul merge bine, ar trebui să avem aceleași prețuri pentru iPhone 15, cu excepția cazului în care există schimbări mari în economie între acum si anul viitor.