Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 recenzie

Tab P11 Pro de a doua generație de la Lenovo este o tabletă versatilă, cu un afișaj de calitate, care se poate transforma într-o suprafață de artă digitală sau într-un laptop improvizat cu câteva accesorii oficiale. Cu toate acestea, se simte puțin ieftin având în vedere prețul, nu este la fel de puternic ca un iPad și, dacă nu vă deranjează puterea, Tab S6 Lite de la Samsung este o ofertă mai bună.

Evaluarea expertului

Pro

  • Ecran OLED destul de mare și clar
  • Difuzoare cu patru drivere puternice
  • O grămadă de depozitare

Contra

  • Se simte mai ieftin decât un iPad sau Samsung
  • Fără mufă pentru căști
  • iPad-urile funcționează mai bine
  • Negru crescut în videoclipuri HDR

Lenovo Tab P11 Pro este o tabletă Android de gamă medie, care este aici pentru a atrage potențialii cumpărători entry-level iPad 10.2 sau iPad 10.9 cărora le place sunetul unui ecran puțin mai mare.

Are un ecran de 11,2 inchi, ceva mai mic decât cel al Tab P11 Pro de prima generație, care avea un display de 11,5 inchi. Acest panou este punctul culminant, deoarece este un OLED clar și puternic.

Restul? Nu este chiar la fel de cald. Tab P11 Pro este mult mai puțin puternic decât chiar și iPad-ul de bază de 10,2 inci, iar utilizarea sa a unui chipset MediaTek relativ puțin utilizat nu pare să ajute la optimizarea jocului.

Construcția sa este, de asemenea, mai puțin plăcută decât cea a Samsung Galaxy Tab S6 Lite, care este mai ieftină și totuși ideală pentru desenul digital non-iPad la buget redus.

Deși Lenovo nu a greșit niciun element cheie aici, P11 Pro costă puțin prea mult pentru a-și ajunge în pozițiile de top pentru cumpărători. În sine, prețul tabletei este prea aproape de iPad 10.9 pentru confort și, pentru același preț ca și combinarea acesteia cu tastatura și stiloul opțional, ați putea obține un laptop decent.

Proiectați și construiți

  • Subțire și nu prea grea
  • Înveliș plasticy
  • Difuzoare bune cu patru drivere

Tab P11 Pro arată piesa de la lungimea brațului și pe hârtie, dar puneți mâna pe una și veți descoperi că nu este la fel de high-end ca un iPad Air sau Samsung Galaxy Tab S8 .

Spatele și părțile laterale se simt ca din plastic. Lenovo descrie construcția aici ca „aliaj de magneziu + PMMA + PC”. Cea mai bună presupunere a noastră este că părțile laterale sunt „PC”, policarbonat, iar spatele este o foaie subțire de aliaj de magneziu cu un strat de PMMA deasupra. PMMA este acrilic, un fel de sticlă falsă în acest context.

Arată bine, cel puțin până când ridică o mie de urme de amprente după o oră de utilizare, dar nu se simte la fel de scump ca aluminiul sau sticla reală.

Acesta a fost, din păcate, primul gând pe care l-am avut despre utilizarea lui P11 Pro. Cu toate acestea, este suficient de ușor, cu o grosime de 6,8 mm și comparabil cu concurența în greutate, la 480 g. Arată și inteligent, cu un finisaj în două tonuri, o parte mai strălucitoare decât cealaltă.

Cu toate acestea, difuzoarele sunt adevăratul punct culminant al hardware-ului exterior. Tab P11 Pro are patru drivere marca JBL. Proiecția lor medie și puterea basului depășesc puterea iPad Air de a 4-a generație pe care am avut-o la îndemână pentru comparații. Excelent pentru jocuri, grozav pentru filme.

Este păcat că focalizarea audio nu se extinde la introducerea unei mufe pentru căști. Lăsarea prizelor în afara telefoanelor este un lucru, dar tabletele? Există, totuși, o tavă în stil SIM care găzduiește un slot microSD . Stocare extensibilă, dar fără mufă pentru căști – aceasta este starea tehnologiei tabletelor Android portabile în 2022, se pare.

Tab P11 Pro poate funcționa, de asemenea, un pic ca un laptop dacă cumpărați accesoriul carcasei pentru tastatură. În timp ce aceasta imită tastatura unui Microsoft Surface Pro , stilul este puțin diferit. Vine în două părți, necesar deoarece tableta nu are suport propriu.

Există o placă din spate cu un suport inteligent integrat cu balamale și un mic compartiment pentru stylus (de asemenea, nu este inclus ca standard). Partea tastaturii este complet separată, iar ambele părți se atașează la tabletă folosind magneți.

Cu ambele biți la locul lor, Lenovo Tab P11 Pro devine cam la fel de gros ca un laptop, dar ambele părți ale tabletei beneficiază de un strat bun de protecție. De asemenea, tastatura se simte destul de bine, cu o acțiune adecvată a tastei și o placă rigidă a tastei. Cu toate acestea, nu suntem în aceeași ligă cu tastatura Microsoft Surface aici.

Touchpad-ul este din plastic, nu din sticlă precum Microsoft și nu există iluminare de fundal a tastaturii.

Ecran și stylus

  • Redare video HDR stricat
  • Luminozitate bună, contrast mare
  • Culoare bogată, personalizabilă

Ca în orice tabletă bună, ecranul Tab P11 Pro este un punct culminant. Acesta este un panou OLED de 11,2 inchi relativ mare, cu un raport de aspect care se află undeva între 16:9 și 16:10. Este de fapt un afișaj 15:9 sau 5:3, cu rezoluție de 2560 x 1536 pixeli.

Acest lucru îi conferă o densitate de pixeli similară unui iPad, deși iPad-urile arată puțin mai clare, deoarece ecranele lor LCD au o structură sub-pixeli mai strânsă. Totuși, Lenovo P11 Pro arată neted de aproape, o actualizare clară față de Samsung Galaxy Tab S6 Lite , mai puțin dens în pixeli .

Culoarea și contrastul sunt de asemenea excelente, așa cum este de așteptat de la o tabletă OLED. Modul de culoare implicit pare puțin excitabil, dar puteți trece la un mod „Standard” mai asemănător sRGB dacă doriți să faceți mai ușor să apreciați diferența dintre modelele de pictograme de aplicație mai mult și mai puțin saturate, de exemplu.

Acesta este un ecran de 120 Hz, pentru acel aspect extrem de neted cu rată de reîmprospătare ridicată la defilare, iar luminozitatea maximă este bună. În interior, P11 Pro va ajunge la 463 de nit, suficient pentru a arăta de-a dreptul inconfortabil într-o cameră mai întunecată. Și, spre deosebire de multe tablete mai vechi, există un mod de „luminozitate ridicată” care se activează atunci când ieși în lumina directă a soarelui. Acest lucru crește luminozitatea cu până la 622 nits, comparabil cu puterea unui telefon OLED de gamă medie OK.

Există doar două probleme cu ecranul. Ca și în cazul anumitor OLED-uri, capătă o ușoară nuanță albastru-verde la un unghi extrem – este un efect care a apărut în mare parte în multe telefoane OLED recente.

Tableta are, de asemenea, probleme majore cu conținutul HDR. Deși acceptă HDR 10+ și Dolby Vision, am constatat că conținutul HDR de pe YouTube prezintă un negru foarte evident. Face să pară că vizionați pe un afișaj LCD de calitate scăzută, așa că sperăm că acest lucru va fi remediat într-o actualizare de software.

Această tabletă acceptă și stylus-ul Precision Pen 3, deși nu este inclusă ca standard. Este un stilou de dimensiune completă cu 4096 de niveluri de sensibilitate la presiune și detectare intuitivă a înclinării.

Acesta nu este un stylus activ de bază, deoarece are o baterie și se încarcă fără fir atunci când îl atașați la un loc magnetizat de pe spatele tabletei. Și un singur buton poate fi folosit pentru a afișa un meniu de comenzi rapide pe tabletă în sine.

Se simte bine de utilizat, deși decalajul – cât de departe se află linia trasă în spatele penei stiloului – variază destul de mult între aplicații. Aplicația preinstalată de luare a notițelor este super receptivă, dar există un întârziere vizibil în Infinite Painter, deși creioanele sale virtuale funcționează frumos cu detectarea înclinării stiloului.

Software și performanță

  • Performanță solidă, dar mult sub nivelul iPad-ului
  • Interfața de utilizare decentă în stil desktop este oprită de Android
  • Lipsește optimizarea aplicației pe care o poți obține cu un Samsung

O critică comună la adresa tabletelor Android este că acestea sunt, practic, telefoane uriașe, cu puțină optimizare pentru a le face să pară mai mult decât atât. Acesta ar fi în mare parte cazul dacă l-ați lăsa pe seama lui Google – poate că acest lucru se va schimba în 2023 cu Pixel Tablet .

Google s-a asigurat că aplicațiile Android se pot scala în general la ecrane de diferite forme, rezoluții și dimensiuni și a numit-o mai mult sau mai puțin. Asta nu contează prea mult în tabletele ieftine, dar în cele mai scumpe precum P11 Pro rămâne la latitudinea producătorului să meargă puțin mai departe.

Rezultatele le vedeți doar atunci când atașați tastatura Tab P11 Pro, ceea ce îl face să intre în „modul Productivitate”. Aceasta este o interfață concepută să arate și să se simtă puțin mai asemănător cu Windows sau Mac OS.

Unele gesturi de navigare pe ecranul tactil sunt dezactivate, există o stare mai construită și o bară de comenzi rapide pentru aplicații în partea de jos. Aplicațiile se încarcă și în ferestre scalabile, în loc să umple automat ecranul.

Face tableta să arate mai mult ca un laptop, dar, ca de obicei cu aceste straturi personalizate de UI, rămân câteva părți scârțâitoare. Cea mai mare este că majoritatea aplicațiilor se vor lansa ca ferestre cu aspect portret, făcând să pară ca și cum tocmai ați pornit un emulator de telefon Android pe, de exemplu, un laptop Windows.

Dacă doriți să utilizați P11 Pro ca laptop, puteți. Dar va trebui să suportați mementouri că nu a fost făcut pentru job.

Un MediaTek Kompanio 1300T conduce spectacolul, iar acesta pare să fie foarte asemănător cu cel mai cunoscut Dimensity 1200 folosit în telefoane precum OnePlus Nord 2 . Este un procesor solid, dar nu este la fel de puternic precum cel al oricărui iPad-uri vândute astăzi.

În Geekbench 5, obține 2823 de puncte (772 per nucleu), unde iPad-ul de bază 10.2 are aproximativ 3300 și iPad 10.9 aproximativ 4200 de puncte.

Decalajul crește atunci când te uiți la un test condus de GPU, cum ar fi Time Spy al lui 3D Mark. P11 Pro gestionează 4422 față de aproximativ 7300 în iPad-ul ieftin 10.2, 8600 în iPad 10.9.

Lenovo iese mai bine dacă comparăm P11 Pro cu tabletele Samsung. Este mult mai puternic decât Samsung Galaxy Tab S6 Lite, iar partea GPU este mai puternică decât cea a vechiului Samsung Galaxy Tab S7 FE . De asemenea, depășește confortabil predecesorul său, 2021 Tab P11 Pro .

Cu toate acestea, rulați Fortnite și vedeți dezavantajul achiziționării unei tablete cu un SoC neobișnuit, lansat fără prea multă fanfară. Acesta va rula doar la setări grafice standard, chiar dacă P11 Pro ar trebui să aibă puterea de a face mult mai bine. Numai grafica medie (sau mai mică) este disponibilă, iar setarea maximă a ratei cadrelor este 30 fps. Funcționează foarte bine, dar jocul va arăta mult mai bine pe alte tablete.

Durata de viață a bateriei și camere

  • Cameră spate destul de slabă
  • Cam așa, dar utilă cameră frontală
  • Durată bună a bateriei pentru utilizări ușoare

Lenovo P11 Pro are o baterie de 8000 mAh, de aceeași dimensiune ca a lui Samsung Galaxy Tab S8, care are un ecran de dimensiuni similare.

Așa cum este de obicei cazul tabletelor Lenovo, durează mult timp când redați videoclipuri. Transmiterea în flux pe YouTube durează 12,5 ore, puțin sub pretenția Lenovo de 14 ore, dar suficient de aproape pentru a face acest lucru să pară fezabil la luminozitate mai mică sau folosind o altă aplicație.

La celălalt capăt al scalei, tableta ar trebui să dureze aproximativ 5,5 ore de joc 3D pe baza testării noastre.

Durata de viață a bateriei este bună, dar camerele? Nu atat de mult. P11 Pro are o singură cameră spate de 13 Mp cu bliț și o cameră frontală de 8 Mp.

Fotografiile vor arăta mult mai rău decât cele ale oricărui telefon recent pe jumătate decent care costă, să zicem, peste 180 de lire sterline. Imaginile de noapte sunt foarte slabe și, în timp ce cele de zi pot arăta OK, avem de-a face cu un senzor de cameră destul de mic, așa că nu vor fi niciodată grozave.  

Camera din spate Lenovo P11 Pro poate filma și videoclipuri, la rezoluție de până la 4K. Cu toate acestea, nu există o stabilizare software, astfel încât clipurile portabile pot arăta sacadate.  

În partea din față, camera de 8Mp este mai notabilă, în ciuda faptului că are specificații mai mici, mai ales pentru că va face o treabă mai bună pentru chat-ul video decât camera web obișnuită a laptopului. În timp ce videoclipurile cu lumină scăzută arată destul de zgomotoasă, această cameră frontală poate capta o cantitate solidă de detalii faciale chiar și în iluminarea interioară ușor tulbure. În timp ce telefonul dvs. poate avea în continuare hardware mai bun, utilizarea P11 Pro pentru apeluri video este o idee bună.  

Verdict 

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 este o tabletă Android solidă, care se va lupta să concureze cu iPad 10.2 și 10.9. Se află între acestea două ca preț și nu este la fel de puternic sau la fel de scump ca niciunul.  

De asemenea, îi lipsește atractivitatea de bază a Samsung Galaxy Tab S6 Lite, care oferă una dintre cele mai ieftine modalități de a obține o tabletă de artă digitală de calitate.  

Tabletele de nivel mediu ca aceasta se luptă cu adevărat să iasă din umbrele lungi ale iPad-urilor, iar senzația plastică a carcasei exterioare nu ajută. Cu toate acestea, există o mulțime de lucruri bune de apreciat aici, cum ar fi matricea de difuzoare puternice, durata bună de utilizare a bateriei și afișajul OLED puternic – cel puțin atunci când nu redați videoclipuri HDR, deoarece acestea sunt defectate la lansare.

Specificații

  • Android 12
  • Ecran OLED de 11,2 inchi, 2560 x 1536
  • Boxe cvadruptoare
  • MediaTek Kompanio 1300T SoC
  • Până la 256 GB de stocare
  • Până la 8 GB RAM
  • Cameră spate de 13 Mp
  • Cameră frontală de 8 Mp
  • baterie de 8200 mAh
  • Incarcare 20W 
  • 263,7 x 166,7 x 6,8 mm
  • 480 g

Cele mai bune păreri despre produse și oferte 2023 în România
Logo