Recenzie Asus ROG Phone 6

ROG Phone 6 este un dispozitiv superb, oferind tot ceea ce majoritatea oamenilor ar trebui să caute într-un telefon de gaming. Dacă nu apreciați un afișaj secundar sau nu aveți nevoie de un sistem avansat de răcire, nu este nevoie să cheltuiți mai mult.

Evaluarea expertului

Pro

 • Performanță stelară
 • Display uluitor
 • Durată de viață solidă a bateriei
 • Camere surprinzător de bune

Contra

 • Poate rula fierbinte fără ventilator
 • Fără încărcare wireless
 • Doar doi ani de actualizări

Dacă sunteți familiarizat cu telefoanele dedicate pentru jocuri în 2022, probabil că vă vine în minte un singur brand: Asus.

Telefonul ROG (Republic of Gamers) și-a făcut debutul în urmă cu patru ani și de atunci s-a impus drept telefonul de bază pentru jucătorii de pe mobil. Asta în ciuda concurenței acerbe din partea unor mărci precum Red Magic, Black Shark și chiar Poco.

Dar chiar dacă sunteți setat pe un telefon Asus, există patru dispozitive din cea mai recentă serie ROG Phone 6 din care să alegeți. 6 obișnuit este al doilea cel mai ieftin dintre acestea, ajungând la puțin sub 1.000 USD/1.000 GBP la plata prețului întreg.

După cum se dovedește, acesta este punctul ideal pentru majoritatea oamenilor – funcțiile suplimentare de pe telefoanele Pro și Ultimate nu justifică costul crescut. Iată recenzia mea completă.

Proiectare & Construire

 • Design aproape identic cu 6 Pro
 • Display secundar înlocuit cu bandă luminoasă RGB
 • Două porturi USB-C și o mufă pentru căști

Există o mulțime de asemănări între ROG Phone 6 și 6 Pro , începând cu design. Dar acest lucru s-ar putea să nu fie evident din majoritatea fotografiilor din această recenzie, care arată ediția specială Diablo Immortal pe care am testat-o.

Iată la ce vă puteți aștepta la versiunea obișnuită:

Probabil că veți cumpăra în schimb versiunea obișnuită, care împărtășește estetica de jucător a fratelui său Pro, fără a fi prea ciudată sau strigănoasă. Numai faptul că sunt disponibile în alb sau negru subliniază acest lucru, deși obțineți totuși niște iluminare RGB, ceva care rareori ajunge la telefoanele obișnuite.

Cu toate acestea, nu toate luminile RGB sunt create egale. Afișajul secundar „ROG Vision” de la 6 Pro și 6D Ultimate a dispărut, înlocuit cu o bandă luminoasă mare pe partea dreaptă.

Acesta poate fi personalizat în Setări și funcționează în tandem cu sigla mică „Dare to Play” de pe partea opusă, avertizându-vă despre apelurile sau notificările primite. Fiind cineva care are adesea telefonul în modul silențios, aceasta a fost o modalitate subtilă de a mă asigura că nu am ratat nimic important.

Desigur, nu este la fel de capabil ca acel afișaj secundar, care poate fi folosit și pentru procentajul bateriei și detaliile accesoriilor. Dar, având în vedere că ecranul ROG Vision nu acceptă notificări și nu răspunde la atingere, aș spune că este de fapt o actualizare.

Veți observa stropi de culoare și branding în altă parte pe spatele telefonului, dar singurul alt element de design principal este modulul camerei din spate. Adoptă o formă hexagonală neregulată și se extinde pe partea superioară a telefonului, dar îmi place destul de mult designul său ciudat.

O problemă minoră este că iese din spatele telefonului, deși acest lucru este destul de obișnuit în zilele noastre și poate fi rezolvat cu ușurință prin aplicarea carcasei incluse în cutie. Chiar și fără el, nu există niciun efect negativ asupra jocurilor în modul peisaj.

Cele mai solicitante jocuri folosesc toate această orientare, așa că este grozav să vezi că Asus include două porturi USB-C. Alături de cel obișnuit din partea de jos, există altul în partea stângă (acesta devine partea de jos în timpul jocului). Este o caracteristică grozavă, ceea ce înseamnă că puteți încărca și juca cu ușurință în același timp.

Dar ROG Phone 6 are un alt port pe care nu îl vei găsi pe majoritatea telefoanelor din 2022: o mufă pentru căști de 3,5 mm. Este grozav să aveți în continuare opțiunea pentru căști cu fir, care oferă în continuare o experiență audio superioară fără fir.

Oricare parte a comenzilor obișnuite de putere și volum sunt declanșatoare de umăr, o alternativă utilă la comenzile de pe ecran, care pot deveni uneori dificile. Acestea pot fi personalizate după bunul plac prin intermediul software-ului Game Genie odată ce porniți o aplicație relevantă.

După cum v-ați aștepta de la un telefon de gaming de 6,78 inci, ROG Phone 6 este un dispozitiv voluminos. La 239 g, este identic cu 6 Pro și unul dintre cele mai grele telefoane de acolo. Dimensiunea acelui ecran și grosimea de 10,3 mm îl fac greu de manevrat și nu poate fi ușor de buzunat, dar asta probabil nu va fi o surpriză.

Display și audio

 • Ecran OLED excelent de 6,78 inchi
 • Rată de reîmprospătare de 165 Hz și eșantionare la atingere de 720 Hz
 • Boxe stereo duale impresionante

Atunci să vorbim despre acel ecran de 6,78 inchi. Asus a optat pentru exact același afișaj ca și 6 Pro, care se reflectă bine pe acest telefon mai ieftin.

Este un panou OLED de 1080×2448, oferindu-i un raport de aspect foarte specific de 20,4:9. Asta îl face un telefon înalt, dar nu chiar în aceeași măsură ca telefoanele Sony Xperia .

Cu toate acestea, caracteristica principală aici este rata de reîmprospătare de 165 Hz. Este cea mai înaltă articulație pe care o veți găsi pe orice telefon, alături de celelalte telefoane ROG Phone 6 și telefoane recente Red Magic.

Cu toate acestea, aș recomanda să îl setați în modul „Automat”, care comută automat între 60, 90, 120, 144 și 165 Hz pentru a ajuta la conservarea duratei de viață a bateriei.

Combinat cu eșantionarea tactilă de 720 Hz (de câte ori afișajul poate înregistra intrarea tactilă în fiecare secundă), totul se simte incredibil de elegant și de receptiv. Performanța la acest telefon este remarcabilă, dar display-ul este cel care îi conferă adevăratul factor wow.

Ecranul oferă culori bogate, vibrante, care ies cu adevărat – ajutând la îmbunătățirea experienței de joc. În ciuda faptului că sunt doar Full HD, nu am nicio plângere cu privire la nivelul de detaliu oferit.

De asemenea, devine impresionant de strălucitor, atingând maximum 515 nits în timpul testării. Nu am avut nicio problemă să folosesc telefonul afară, chiar dacă lumina directă a soarelui este insuficientă în această perioadă a anului.

În cadrul afișajului, veți găsi metoda principală de deblocare: un scaner de amprente sub afișaj. Acestea sunt obișnuite în telefoane de ceva vreme, iar acesta este deosebit de impresionant. Este ușor de configurat, fiabil și relativ rapid – nu aș putea cere mult mai mult.

Alternativ, puteți utiliza deblocarea facială prin intermediul camerei selfie de 12 Mp. Este incredibil de rapid, dar îi lipsește securitatea suplimentară a ceva precum Face ID de la Apple sau senzorul de amprentă. Drept urmare, nu aș recomanda să-l folosiți ca metodă principală de deblocare.

Acea cameră pentru selfie este situată în cadrul unor rame mari conform standardelor moderne ale telefonului, dar acesta este de fapt unul dintre punctele forte ale ROG Phone 6. Absența oricărei crestături îi conferă o simetrie atractivă, în timp ce ai ceva de care să te ții în timp ce jocul este util.

Asus a folosit această zonă, deoarece veți găsi și difuzoare stereo duble frontale. Sunetul pe care îl produc este cu mult superior celor mai multe telefoane, cu detalii deosebite și o adâncime impresionantă a sunetului. Una dintre acestea funcționează ca și cască, ceea ce înseamnă că apelurile sunt foarte clare și sunt suficient de tare.

Cu siguranță se adaugă experienței în timpul jocurilor, deși veți dori în continuare să conectați căști pentru cea mai bună calitate absolută.

Specificații și performanță

 • Snapdragon 8+ Gen 1 și 12 sau 16 GB RAM
 • Performanță stelară în toate sarcinile
 • Foarte puține jocuri ies la 165 Hz

La fel ca și 6 Pro, ROG Phone 6 este alimentat de cipul Snapdragon 8+ Gen 1 compatibil 5G . Acesta nu mai este cel mai recent și mai bun Qualcomm, după lansarea Snapdragon 8 Gen 2 , dar rămâne un chipset extrem de capabil.

Deși ați putea fi tentat să așteptați un telefon de gaming care folosește 8 Gen 2, chiar nu este nevoie. ROG Phone 6 oferă o performanță cu adevărat excelentă, fulgerând prin tot ceea ce am putut să-i arunc cu ușurință.

Desigur, acestea au inclus unele dintre cele mai solicitante jocuri de pe Google Play Store. Call of Duty: Mobile a fost un punct culminant, cu un gameplay ultra-slick și declanșatoare de umăr care parcă mi-au dat avantaj asupra adversarilor.

Acest lucru este valabil și pentru PUBG Mobile, deși mai există câteva controale pe care va trebui să le stăpâniți. Dar nu vă faceți griji dacă nu sunteți un fan al jocurilor de luptă – ca Asphalt 9 și FIFA Mobile sunt la fel de impresionante, fără nici măcar un indiciu de bâlbâială sau ezitare.

În toate cele patru titluri, rata mare de reîmprospătare și eșantionarea tactilă de 720 Hz se combină pentru o experiență impresionant de elegantă și de receptivă. Asta în ciuda faptului că niciunul nu este capabil să producă la acea rată de reîmprospătare ultra-înaltă.

Există o selecție mult mai mică care poate, dar nimic care să testeze în mod corespunzător ROG Phone 6. Jocurile ocazionale populare, cum ar fi Hill Climb Racing și Subway Surfers, au fost distractive de jucat, dar telefoanele care costă o cincime din preț se pot descurca în continuare bine. Cu siguranță nu este ceea ce ar trebui să cumpărați un telefon dedicat pentru jocuri.

Este demn de remarcat faptul că impresiile mele se aplică doar modelului cu specificații de top cu 18 GB de RAM. Cea mai ieftină versiune este limitată la 12 GB, dar aș fi foarte surprins dacă ar exista o scădere vizibilă a performanței.

În general, Snapdragon 8+ Gen 1 este considerat puțin mai puternic decât MediaTek Dimensity 9000+ care alimentează ROG Phone 6D și 6D Ultimate. Benchmark-urile de mai jos sugerează cu siguranță că acesta este cazul.

Asus ROG Phone 6 benchmarks
Infogram

Dar nu ar fi un telefon de gaming fără accesorii, iar ROG Phone 6 are multe compatibile.

Cel pe care probabil veți dori să îl utilizați este ventilatorul AeroActive Cooler 6, care se atașează prin portul USB-C montat lateral. Acest lucru este deosebit de eficient în timpul sesiunilor de joc mai lungi, când telefonul este predispus să ruleze pe partea fierbinte.

Include două butoane fizice care pot fi folosite pentru a controla jocurile, dar tot mi-aș dori ca Asus să fi inclus un ventilator în corpul dispozitivului. Telefoanele Red Magic de la Nubia au arătat cât de eficient poate fi acest lucru – bataia de cap a unui accesoriu suplimentar nu pare necesară.

Celălalt pe care s-ar putea să doriți să îl utilizați este Kunai 3 Gamepad, care oferă o experiență eficientă de controler de tip console. Puteți fie să-l utilizați fără fir ca un controler Xbox, fie să atașați orice parte a telefonului ca un Nintendo Switch.

În timp ce modelul pe care l-am testat are un spațiu generos de stocare de 512 GB, versiunea mai ieftină scade la 256 GB. Acest lucru ar trebui să fie în continuare ok pentru majoritatea oamenilor, dar va trebui să vă asigurați – nu există suport pentru stocarea extensibilă.

Cameră și video

 • Obiectiv principal decent de 50 Mp
 • 13Mp ultrawide și 5Mp macro mai puțin impresionant

Toate cele patru telefoane ROG Phone 6 au aceleași patru camere. Acest lucru reflectă faptul că nu sunt o prioritate pentru telefoanele de gaming, dar unele dintre lentile sunt mai bune decât v-ați aștepta.

Acest lucru este valabil în special pentru senzorul principal de 50 Mp, care oferă fotografii decente într-o serie de scenarii. Am fost impresionat în special de modul în care a gestionat arhitectura, păstrând detaliile cheie fără a sufla expunerea fundalului.

Fotografiile de peisaj sunt, de asemenea, solide, deși atunci probabil că veți dori să treceți la obiectivul ultrawide de 13Mp. Are un câmp vizual de 125°, dar, din păcate, există o scădere vizibilă a calității. Multe fotografii sunt încă utilizabile, dar intervalul dinamic este în mod clar afectat.

Există un obiectiv macro separat de 5 Mp, pe care mi-a plăcut să îl folosesc pentru fotografii de prim-plan cu flori și plante. A funcționat mai bine decât pe majoritatea telefoanelor, dar tot nu se simte ca o utilizare bună a spațiului.

Un senzor teleobiectiv dedicat ar fi fost mult mai util. Fără el, trecerea dincolo de zoom-ul de 2x (poate merge la 8x digital) nu merită mai mult decât în ​​scopuri de referință.

Nu există nici un senzor de adâncime, dar nu este o cerință pentru fotografii grozave în stil portret în zilele noastre. ROG Phone 6 poate produce o neclaritate atractivă a fundalului, dar se luptă cu detectarea marginilor ca atâtea telefoane.

Atât lentilele principale, cât și cele ultrawide beneficiază de un mod Noapte, care este activat automat atunci când fotografiați în condiții de lumină slabă. Va trebui să așteptați câteva secunde pentru fotografie, dar face o treabă bună de luminozitate fără a pierde detaliile cheie.

În față, veți găsi un singur obiectiv de 12 Mp. Selfie-urile pe care le produce au un nivel impresionant de detaliu și gestionează bine expunerea – asigurați-vă doar că dezactivați modul de frumusețe pentru cele mai bune rezultate.

Merită menționat și videoclipul. ROG Phone 6 poate captura imagini de până la 8K la 24 fps, dar Full HD implicit la 30 fps este o opțiune mai bună pentru majoritatea oamenilor. Precizia culorii și nivelul de detaliu sunt în regulă, dar fără stabilizare optică a imaginii (OIS) filmările sunt contradictorii cu orice mișcare semnificativă.

Durată de viață a bateriei și încărcare

 • Capacitate baterie de 6.000 mAh
 • Durează confortabil o zi întreagă, se poate întinde până la două
 • Încărcare cu fir de 65 W, fără fir

Asus este de obicei generos cu capacitatea bateriei telefoanelor sale de gaming, iar aici nu este diferit. ROG Phone 6 are două celule de 3.000 mAh, oferind un total de 6.000 mAh.

Ca urmare, durata de viață a bateriei este solidă. Vă puteți aștepta la o zi întreagă la o singură încărcare, chiar și cu rata de reîmprospătare setată la 165 Hz. Dar, desigur, va dura mult mai mult în modul „Automat”, care poate scădea automat la 60 Hz (sau ceva între ele), în funcție de ceea ce faci.

Aceasta este setarea pe care am folosit-o pentru testul de referință al bateriei PCMark, care simulează utilizarea în lumea reală la o luminozitate tipică de 200 de nits. Un scor de 12 ore și 43 de minute este impresionant, deși sesiunile lungi de joc vor epuiza bateria mult mai repede.

Când ați terminat, conectați încărcătorul de 65 W la oricare dintre porturile USB-C. Spre deosebire de multe telefoane din zilele noastre, este inclus în cutie, deși nu este cel mai rapid.

Am înregistrat 39% în 15 minute, apoi 80% în 30 de minute. Încă te uiți la mai puțin de 45 de minute pentru o încărcare completă, dar nu este deosebit de impresionant pentru standardele moderne.

În mod dezamăgitor, Asus nu a adăugat încă încărcare wireless la niciunul dintre telefoanele sale pentru jocuri. Acesta nu este un dealbreaker, dar ar trebui să fie disponibil pe un dispozitiv care costă aproape 1.000 USD/1.000 GBP.

Actualizări software

 • ROG UI și Zen UI pe Android 12
 • Echilibru bun între jocuri și utilizare generală
 • Doar doi ani de actualizări de software

ROG Phone 6 este construit pentru jocuri, dar Asus dorește să îl utilizați și ca un telefon obișnuit. Acest lucru se reflectă în software, cu o combinație de skin-uri Zen UI și ROG UI pe Android 12.

Zen UI este ceea ce veți găsi pe alte telefoane Asus și este surprinzător de aproape de experiența de pe telefoanele Pixel. Meniul distinct de setări rapide al Android 12, colțurile rotunjite și feedul Google Discover sunt toate aici, iar Asus a menținut bloatware-ul la minimum.

Dar activarea a ceea ce este cunoscut sub numele de „Modul X” schimbă imaginea de fundal, schimbă schema de culori la roșu și arată clar că ești gata de joc. Nu este o schimbare uriașă, dar îmi place distincția dintre cele două.

 

Puteți lansa jocuri ca de obicei, dar Asus ar prefera să utilizați aplicația însoțitoare Armory Crate. Oferă o gamă largă de setări pentru a-ți regla experiența, în timp ce Game Genie oferă o bară de instrumente extinsă odată ce ai început să joci.

În ceea ce privește actualizările, Asus se angajează doar la două versiuni majore de Android. Asta înseamnă că va primi Android 13 (prevăzut în Q1 din 2023) și Android 14, dar numai actualizări de securitate până în 2024 după aceea.

Mulți producători de telefoane Android sunt mai generoși în aceste zile, așa că este un domeniu pe care Asus ar putea îmbunătăți.

Pret si Disponibilitate

ROG Phone 6 este, fără îndoială, un handest premium, dar este departe de cel mai scump telefon de gaming pe care Asus l-a lansat în 2022.

În prezent, începe de la 899,99 USD / 899,99 GBP / 999 EUR pentru 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare, deși trecerea la modelul de 16 GB/512 GB pe care l-am testat vă va costa 999,99 USD / 999,99 GBP / 1.149 EUR. Ambele au în prezent o reducere de 100 USD în SUA, dar prețul întreg în Marea Britanie. 

Nu este ieftin în niciun caz, dar pare accesibil în comparație cu 6 Pro (de la 1.299 USD/1.099 GBP) sau 6D Ultimate (de la 1.199 GBP).  

Cu toate acestea, 6D obișnuit este mai puțin la 799 GBP/949 EUR, în timp ce cel mai recent Red Magic 7S Pro este mai ieftin la 729 USD/669 GBP/729 EUR.

ROG Phone 6 oferă multe pentru prețul pe care îl plătiți, dar alte telefoane pentru jocuri oferă un raport calitate-preț mai bun. 

Există o mulțime de opțiuni când vine vorba de telefoane de gaming în 2022, dar cred că ROG Phone 6 obișnuit este cel mai bun pentru majoritatea oamenilor. 

Excelează la elementele fundamentale, oferind performanțe stelare, un afișaj uimitor și o viață excelentă a bateriei. Cu camere decente, două porturi USB-C și chiar și o mufă pentru căști, există multe de ce să vă placă aici. 

Cu toate acestea, nu este perfect, lipsa încărcării wireless și angajamentul slab de actualizare a software-ului fiind cele mai proeminente. De asemenea, va trebui să conectați un ventilator pentru sesiuni lungi de joc. 

Dar niciunul dintre acestea nu este o soluție pentru majoritatea oamenilor, iar ROG Phone 6 oferă o experiență atât de completă în altă parte. Dacă sunteți serios în privința jocului pe telefon, dar doriți doar cea mai bună experiență de bază, acesta este telefonul pe care trebuie să îl cumpărați. 

Cele mai bune păreri despre produse și oferte 2023 în România
Logo