Recenzie si pret Asus Zenbook 14 Flip OLED (2023) Cumpara online in Romania. Cea mai mare Reducere. La super prețuri.

Zenbook 14 Flip OLED este un instrument multifuncțional excelent pentru utilizarea de zi cu zi, în special cu designul său durabil și afișajul excelent – ​​dar prețul ridicat în afara SUA poate face dificil de justificat.

Asus lansează zeci de laptopuri în fiecare an, deși Zenbook este una dintre cele mai consolidate familii de produse ale sale. Linia și-a început viața în 2011 și de atunci a fost unul dintre cele mai importante nume printre laptopurile subțiri și ușoare.

Peste un deceniu mai târziu, Zenbook 14 Flip continuă această tradiție, incluzând o serie de funcții premium în șasiul său de 1,5 kg. Dar cu un preț de pornire care îl plasează printre cele mai scumpe 2-în-1 pe care le puteți cumpăra, dispozitivul are multe de făcut.

Din păcate, în ciuda o mulțime de aspecte pozitive, nu face față acestor așteptări înalte. Iată recenzia noastră completă.

Proiectare, construire și porturi

 • Finisaj mat premium
 • Funcționalitate excelentă convertibilă
 • Selecție decentă de porturi

Asus a jucat în siguranță cu designul Zenbook 14 Flip, dar reușește totuși să iasă în evidență din mulțime. Acest lucru se datorează în primul rând spatelui dispozitivului, care are un finisaj mat și un model unghiular unic.

Dar aceasta este o sabie cu două tăișuri: arată grozav, mai ales când prinde lumina, dar petele de amprentă și murdăria se pot acumula rapid. Poate nu v-ați gândit să curățați spatele laptopului foarte des, dar este un lucru pe care va trebui să îl luați în considerare aici.

Îmi place foarte mult designul futurist și sunt bucuros să accept că acesta este un compromis, dar nu toată lumea va fi la fel de entuziasmată de el. Efectul este mai pronunțat pe versiunea Jade Black comparativ cu Pine Grey, deși acesta din urmă nu iese în evidență la fel.

14 Flip cu siguranță încă se califică drept ultrabook, deși nu este atât de subțire sau ușor pe cât mă așteptam. Un șasiu de 1,5 kg este mai greu decât o mulțime de laptopuri de 14 inchi, în timp ce grosimea de 15,9 mm nu este nimic remarcabil.

Cu toate acestea, aceste alegeri de design au avantaje. Greutatea îl ajută să se simtă atât premium, cât și robust, așa că nu este surprinzător să vezi aici o durabilitate militară. Nu am văzut niciun semn de fragilitate în timpul testării și ar trebui să însemne că dispozitivul rezistă bine pe termen lung.

Acest lucru este deosebit de important pe un laptop convertibil, unde îndoiți în mod regulat ecranul aproape la 360°. În ciuda a două balamale relativ mici, 14 Flip nu se simte deloc fragil. Există puțin mai multă clătinare decât un laptop obișnuit în timp ce utilizați tastatura, dar nu devine enervant în timpul tastării.

În ciuda a două balamale relativ mici, 14 Flip nu se simte deloc fragil

Decizia împotriva unui șasiu subțire ca brici înseamnă, de asemenea, că există loc pentru o mulțime de porturi. Ambele porturi USB-C acceptă Thunderbolt 4 pentru transfer rapid de date, încărcare sau conectarea la un afișaj extern.

Li se alătură un HDMI 2.1 de dimensiune completă, mufă audio de 3,5 mm și un USB-A pe partea opusă. Dacă sunt foarte pretențios, un al doilea port USB-A ar fi fost frumos, dar acesta este suficient pentru majoritatea situațiilor.

Tastatură, trackpad și cameră web

 • Tastatură impresionantă de dimensiune completă
 • Trackpad solid cu bloc numeric virtual
 • Cameră web de 720p copleșitoare

Un afișaj de 14 inchi înseamnă că există mult spațiu pentru o tastatură de dimensiune completă și este una foarte bună. În ciuda călătoriilor relativ mici ale cheii, l-am putut folosi confortabil timp de câteva ore la un moment dat. Fiecare tastă se simte apăsată și receptive.

Tastatura oferă trei niveluri de iluminare de fundal. Setarea cea mai joasă este excelentă pentru o cameră foarte întunecată, în timp ce cea maximă vă permite să vedeți confortabil tastele în medii mult mai luminoase.

În mod dezamăgitor, nu există niciun senzor de amprentă pe 14 Flip. Ar fi bine să existe o alternativă la deblocarea facială Windows Hello, deși aceasta din urmă este relativ rapidă și fiabilă.

14 Flip mai are un truc: un bloc numeric virtual încorporat în trackpad. Activat printr-o apăsare lungă a colțului din dreapta sus, funcționează așa cum este anunțat, dar se simte inutil și mult mai greoi decât versiunea fizică obișnuită. În general, mi s-a părut că tastatura numerică virtuală este total inutilă, dar, din fericire, poți uita cu ușurință că este acolo.

Din fericire, trackpad-ul este mult mai impresionant pentru scopul său obișnuit. O suprafață mare înseamnă că puteți evidenția cu ușurință o mulțime de text dintr-o singură mișcare, dar rămâne suficient de precis pentru a selecta și zone foarte specifice ale ecranului. Ca o alternativă la conectarea unui mouse, cu siguranță își face treaba.

Producătorii de laptopuri trec încet pentru a oferi cel puțin calitate Full HD (1080p), dar Asus a lăsat 14 Flip să rămână în urmă. Este încă în mod frustrant blocat la 720p și încă împovărat de filmări spălate care se luptă pentru expunere. Deși este utilizabil, nu aș recomanda acest laptop oricui dorește să folosească o cameră web încorporată pentru apeluri video.

Ecran și difuzoare

 • Ecran OLED superb de 90 Hz
 • Acceptă introducerea tactilă și a creionului
 • Difuzoare stereo peste medie

Ecranul este locul în care Zenbook 14 Flip excelează cu adevărat. Este un ecran tactil OLED de 14 inchi, 2880×1800, oferindu-i raportul de aspect de 16:10 care este obișnuit pe laptopurile moderne.

Dar un ecran cu rată de reîmprospătare ridicată este mult mai puțin obișnuit. Este un panou de 90 Hz aici, deși va trebui să-l porniți în Setări – 60 Hz este selectat implicit. Odată activat, am văzut o diferență imediată de fluiditate în timp ce mă deplasam prin Windows 11 . Totul se simte atât de ușor și nu am observat o scădere în comparație cu panourile de laptop de 120 Hz și mai rapide. Totuși, efectul este mai puțin vizibil decât pe smartphone-uri.

Chiar și fără această funcție activată, afișajul lui 14 Flip este o bucurie de utilizat. Fiind un OLED, oferă atât culori bogate, vibrante, cât și negru profund, făcând consumul de conținut să se simtă cu adevărat captivant. Acea rezoluție înaltă înseamnă că există și o mulțime de detalii – nu aș putea cere mult mai mult de la un ecran de laptop.

Nu pot verifica afirmația Asus cu privire la o rată de răspuns de 0,2 secunde, dar cu siguranță se simte rapid. Acest lucru este relevant atât pentru introducerea tactilă, cât și pentru stiloul, cu Asus Pen 2.0 inclus în cutie. Nivelurile aparente de 4096 de sensibilitate la presiune ale acestuia din urmă vă oferă un sentiment real de control și vor trece săptămâni până când trebuie să utilizați încărcarea USB-C.

Nu aș putea cere mult mai mult de la un display de laptop

Singura dezamăgire reală a afișajului este luminozitatea. Până la 550 nits de luminozitate maximă anunțată este bine pentru aproape toate mediile interioare, dar puteți uita să-l folosiți în grădină într-o zi însorită.

Audio este surprinzător de puternic, în ciuda difuzoarelor stereo care emit sunet din partea de jos a dispozitivului. Cu o cantitate impresionantă de detalii și o suită decentă de bas, 14 Flip poate rezista aproape oricărui laptop subțire. Difuzoarele de aici nu vor înlocui echipamentul audio dedicat, dar sunt grozave pentru vizionarea ocazională de filme sau emisiuni TV – mai ales în modul cort.

Specificații și performanță

 • Procesoare Intel din seria P de a 13-a generație
 • Performanță impresionantă de zi cu zi
 • Fără GPU discret sau conectivitate celulară

Laptopurile convertibile sunt adesea mai puțin puternice decât dispozitivele obișnuite echivalente, și acesta este cazul aici. Performanța pe 14 Flip este foarte bună, dar nu chiar de top.

Deși obțineți cele mai recente procesoare Intel de a 13 -a generație , Core i5-1340P și Core i7-1360P sunt departe de a fi cele mai puternice din gamă. Veți găsi adesea cipuri din seria P pe dispozitive subțiri și ușoare, dar seria H este semnificativ mai capabilă.

Dar limitarea mai mare a performanței este grafica integrată. 14 Flip folosește Intel Iris Xe mai degrabă decât un GPU discret de orice descriere, ceea ce îl face nepotrivit pentru majoritatea creării de conținut și a jocurilor solicitante.

Pe lângă 8 sau 16 GB de RAM DDR5, se poate ocupa de aproape orice altă activitate obișnuită. Fluxul meu de lucru zilnic include o mulțime de navigare pe web, procesare de text, e-mailuri și videoclipuri ocazionale – toate rulând adesea în același timp.

14 Flip poate face față tuturor acestor sarcini fără a transpira. Combinată cu rata de reîmprospătare de 90 Hz, este o opțiune superbă pentru majoritatea situațiilor de zi cu zi.

Performanța pe 14 Flip este foarte bună, dar nu chiar de top

În benchmark-uri, 14 Flip ține pasul cu un model de Dell XPS 13 Plus care este cu aproximativ 500 de lire sterline mai scump. Dar performanța este similară atât cu un Zenbook obișnuit, cât și cu patru dintre cele mai bune laptopuri 2-în-1 pe care le puteți cumpăra, toate fiind cu aproximativ 200-400 GBP mai ieftine în Marea Britanie.

Asus Zenbook 14 Flip OLED (2023) benchmarks
Infogram

Puteți alege între 512 GB și 1 TB de stocare SSD, deși primul va fi suficient pentru majoritatea oamenilor.

Nu este nimic remarcabil aici în ceea ce privește conectivitate, cu Wi-Fi 6E și Bluetooth 5, dar fără suport 4G sau 5G. Opțiunea de a rămâne conectat în timp ce sunteți afară ar fi fost plăcută, dar puteți oricând hotspot de pe telefon.

Încărcare baterie

 • baterie de 75Wh
 • Durată de viață a bateriei toată ziua pentru majoritatea oamenilor
 • Viteze de încărcare decente

Asus descrie bateria de 75Wh a lui Zenbook 14 Flip ca fiind „lider din clasă”, deși o capacitate similară poate fi găsită la mulți rivali.

Vestea bună este că acest laptop oferă o durată de viață peste medie a bateriei, care va satisface toți utilizatorii, cu excepția celor mai pretențioși. Ar trebui să puteți obține o zi completă de lucru dintr-o singură încărcare, deși merită să stați lângă o sursă de energie începând cu după-amiaza târziu.

În testul nostru de baterie în buclă video, dispozitivul a durat respectabil 13 ore și 18 minute la o singură încărcare. Aceasta servește pur și simplu ca o măsură a timpului ecranului, deoarece luminozitatea a fost setată la o valoare relativ scăzută de 120 de nit și volumul a fost dezactivat. Dar înseamnă că 14 Flip se clasează ca unul dintre laptopurile cu durată mai lungă pe care le-am testat.

14 Flip se clasează drept unul dintre laptopurile cu o durată mai lungă de viață pe care le-am testat

Când vine vorba de încărcare, ambele porturi USB-C acceptă încărcare rapidă Power Delivery. Folosind adaptorul de alimentare furnizat (Asus nu își specifică puterea), am primit 34% baterie înapoi în 30 de minute. O încărcare completă a durat undeva între 1 oră 45 de minute și 2 ore. Având în vedere dimensiunea bateriei, este destul de bine.

Software

 • Windows 11 Home
 • Software suplimentar frustrant
 • Actualizări în timp util pentru viitorul previzibil

Zenbook 14 Flip rulează Windows 11 Home și este foarte aproape de versiunea pe care o veți găsi pe propriile dispozitive Surface ale Microsoft. Cu toate acestea, același lucru se poate spune pentru aproape fiecare laptop cu Windows, cu ajustările software, nimic așa cum veți vedea pe Android.

Și în ceea ce privește aplicațiile suplimentare preinstalate, Asus este una dintre cele mai proaste. Fără îndoială, cel mai enervant este software-ul antivirus McAfee, care te înscrie într-o încercare gratuită și apoi te deranjează în mod repetat să plătești pentru un abonament. Ferestrele pop-up antivirus sunt deosebit de supărătoare atunci când aplicația gratuită Microsoft Defender oferă tot ce au nevoie majoritatea oamenilor.

În mod frustrant, există și reclame pop-up ocazionale din aplicația însoțitoare MyAsus. Oferă cel puțin instrumente pentru gestionarea afișajului, sunetului, bateriei și ventilatoarelor, dar nu este cel mai intuitive de utilizat.

ScreenXpert este cu adevărat util, acționând ca un hub pentru captarea conținutului și deplasarea prin sistemul de operare. Dar majoritatea instrumentelor pe care le oferă sunt deja disponibile în altă parte în Windows 11 și probabil că nu va schimba modul în care utilizați dispozitivul.

bloatware-ul poate fi îndepărtat cu ușurință, dar nu ar trebui să fie acolo în primul rând.

Restul experienței Windows 11 va fi familiară multor persoane până acum. Actualizările frecvente de la lansare înseamnă că experiența ecranului tactil este impresionantă, în timp ce opțiunea de a rula aplicații desktop pe un dispozitiv atât de versatil este grozavă. Este departe de a fi perfect, dar alte deficiențe sunt consistente pe toate dispozitivele Windows 11.

bloatware-ul poate fi îndepărtat cu ușurință, dar nu ar trebui să fie acolo în primul rând

Microsoft oferă actualizări de software pentru toate dispozitivele aproximativ în același timp, astfel încât nu va trebui să așteptați mult după disponibilitatea generală. Dacă Windows 12 va ajunge așa cum se zvonește în 2024, 14 Flip va îndeplini aproape sigur cerințele hardware – chiar dacă acestea sunt mai stricte decât Windows 11.

Cele mai bune păreri despre produse și oferte 2023 în România
Logo