Mate Xs 2 este o piesă fantastică de hardware pliabilă, cu adevărat reținută doar de preocupările legate de durabilitate, cu afișajul său moale și pliabil mereu expus. Totuși, nu există suport 5G și, deși situația software-ului Huawei se îmbunătățește din ce în ce mai mult, încă ne lipsește Google Play Store.
Evaluarea expertului
Specificații
- Qualcomm Snapdragon 888 4G
- 8 GB RAM
- 512 GB stocare
- Ecran OLED de 7,8 inci, 120 Hz (desfășurat)
- Camera din spate:
- 50Mp, camera principala f/1.8
- 13Mp, f/2.2 ultrawide
- 8Mp, f/2.4 3.5x teleobiectiv
- Cameră selfie de 10,7 Mp, f/2,2
- baterie de 4600 mAh
- Încărcare cu fir de 66 W
- Bluetooth 5.2
- Wi-Fi 6
- NFC
- EMUI 12
- 255 g
- Desfăşurat: 156,5 x 139,3 x 5,4 mm
- Pliat: 156,5 x 75,5 x 11,1 mm
Pro
- Hardware uimitor, elegant
- Configurare puternică a camerei
- Huawei AppGallery este mai bună ca niciodată
Contra
- Nu 5G
- Fără aplicații sau servicii Google
- Fără încărcare wireless
- Ecranul fragil pliabil este întotdeauna expus
Când Huawei și-a lansat Mate X2 pliabil în stil carte, cu toții am crezut că scrisul era pe perete pentru formatul său original pliabil spre exterior. Se pare că nu, deoarece Mate Xs 2 a urmat câteva luni mai târziu folosind factorul de formă unic al Huawei și chiar a primit o lansare europeană.
Dar ar trebui să cumpere cineva unul? Factorul cool al hardware-ului este în afara topurilor, dar chiar și la standardele pliabile există întrebări serioase despre caracterul practic, nu în ultimul rând datorită luptelor software care vin acum cu orice telefon hardware.
Mi-am pus SIM-ul în Mate Xs 2 și am încercat să-l folosesc ca telefon principal timp de câteva săptămâni pentru a afla.
Proiectați și construiți
- Design elegant, cu aspect strălucitor
- Balamaua se simte solidă și dură
- Surprinzător de subțire și ușor
Este imposibil să vorbim despre acest telefon fără să vorbim mai întâi despre formă. Spre deosebire de noul Galaxy Z Fold 4 de la Samsung și, într-adevăr, spre deosebire de alte dispozitive pliabile de la Xiaomi, Oppo, Vivo, Honor și chiar Huawei însuș.
În schimb, are un singur ecran mare cu o pliu extern, care vede afișajul înfășurat în spatele telefonului – ceea ce înseamnă că atunci când este închis, ambele părți ale ecranului sunt în afară și expuse.
Să începem cu aspectele bune ale acestui lucru. În primul rând: e super tare. Chiar și în comparație cu alte dispozitive pliabile, acest lucru se simte ca un kit SF. De asemenea, este foarte natural să folosiți un singur afișaj în timp ce este închis, apoi să extindeți același ecran atunci când este necesar, mai degrabă decât să schimbați afișajele când doriți spațiu suplimentar.
Tehnologia balamalei Huawei se simte robustă și sigură, iar forma pliului înseamnă că ecranul nu are aproape nicio cută atunci când este deschis. Ecranul se blochează în poziție când este închis, cu un buton pentru a-l elibera, ceea ce devine rapid a doua natură de utilizat.
Un alt beneficiu este că, având un singur ecran de care să vă faceți griji, Huawei a reușit să mențină Mate Xs 2 impresionant de subțire. Când este închis, se simte doar puțin mai mare decât cele mai mari modele de telefoane din placa – are o grosime de 11,1 mm și cântărește 255 g.
Deschideți-l totuși și, dintr-o dată, aveți o tabletă subțire, cu o grosime de doar 5,4 mm pe cea mai mare parte a corpului. Asta cu excepția barei care deține portul de încărcare și camerele, dar asta nu este o problemă – devine o prindere binevenită și confortabilă pentru telefon, făcându-l aproape singurul pliabil mare pe care îl poți folosi în mod realist cu o singură mână – cel puțin la o mână. punct.
Ajută faptul că partea din spate a telefonului este acoperită cu un finisaj texturat, care te ajută să ții, disponibil fie pe negru, fie pe alb.
Rău este că ecranul este întotdeauna expus la elemente. Huawei include o husă gratuită cu telefonul, dar aceasta protejează doar jumătatea din spate a afișajului în timp ce este închis (și necesită să vă jucați pentru a o scoate pentru a deschide telefonul, ceea ce face mai multe probleme decât merită).
S-ar putea să credeți că exagerez puțin – la urma urmei, toate telefoanele au ecranul expus tot timpul. Dar afișajele obișnuite ale telefonului sunt realizate din sticlă securizată și puteți adăuga un protector de ecran deasupra pentru o protecție suplimentară. Acest afișaj pliabil este format din plastic mai moale și, în câteva săptămâni de utilizare, a detectat deja zgârieturi, lovituri și pete care pur și simplu nu vor dispărea. Asta mă face să mă îngrijorez cât de mult ar dura acest telefon în funcțiune.
Spre deosebire de cele mai recente dispozitive pliabile de la Samsung, nu există nici un rating de rezistență la apă, așa că va trebui să fii atent în jurul ploii și al băii (toți suntem scăldatori de telefon, nu?).
Display și audio
- Display imens de 7,8 inchi
- OLED de 120 Hz
- Se pliază pe panoul „normal” de 6,5 inchi
Natura designului Mate Xs 2 înseamnă că are doar un singur ecran: un panou mare, pătrat de 7,8 inchi, care se pliază în jumătate la un ecran exterior de 6,5 inchi în restul timpului – unul proporțional la fel ca majoritatea telefoanelor Android , mai degrabă decât să fie incomod de îngustă ca la unii rivali.
Acesta include tehnologia obișnuită – un panou OLED, rată de reîmprospătare de 120 Hz, suport HDR – și, în general, arată destul de grozav. Este strălucitor și puternic, iar calitatea afișajului nu se simte niciodată prea compromisă de elementele pliabile.
La fel ca majoritatea pliabilelor mari, atunci când este deschis raportul de aspect al ecranului este aproape de un pătrat. Acest lucru îl face potrivit pentru multi-tasking și productivitate, cu aplicații deschise pe fiecare parte a ecranului, dar nu atât de grozav pentru a viziona ceva.
Încercați să rulați Netflix sau Disney+ și vă veți da repede seama că ecranul mare nu vă oferă prea multă suprafață de vizualizare suplimentară, cu letterboxing, în esență, oferindu-vă imaginea de aceeași dimensiune ca orice alt telefon.
Cât despre audio, telefonul are difuzoare stereo. Nu sunt rele, dar nu grozave și destul de mici – difuzoarele pentru telefon, practic.
Audio wireless este gestionat de Bluetooth 5.2, dar acest lucru l-am găsit surprinzător de supărător. Semnalul este blocat atât de ușor încât chiar și dacă țin telefonul în buzunarul pantalonilor rezultă o conexiune nesigură, forțându-mă să merg ținând telefonul în mână sau să-l țin în buzunarul jachetei. Asta nu e bine.
Specificații și performanță
- Cipul Snapdragon 888 din 2020
- Performanță solidă de vârf
- Fără suport 5G
Mate Xs 2 este alimentat de Snapdragon 888 , chipsetul emblematic lansat în decembrie 2020. Este un cip grozav, dar îmbătrânește puțin acum și cu siguranță în urma celor mai recente.
Totuși, performanța este impresionantă în fiecare zi, iar cea mai mare parte a diferențelor dintre acesta și cel mai recent 8+ Gen 1 va fi evidentă doar pentru utilizatorii puternici și pentru jucătorii dedicați, care ar putea ezita să folosească acest dispozitiv ca dispozitiv de jocuri cu ecran mare.
Infogram
În Europa, telefonul se lansează într-o singură variantă, cu 8 GB RAM și 512 GB stocare, deși în China este oferit și cu jumătate din spațiu de stocare sau până la 12 GB RAM. Spațiul de stocare poate fi extins, dar numai cu cardurile NM (nano memory) de la Huawei, nu cu microSD.
Cea mai mare omisiune este că Huawei folosește o versiune 4G a cipului, nu 5G. Acest lucru a ieșit din mâinile companiei, ca urmare a sancțiunilor comerciale impuse de guvernul SUA, dar evident că devine din ce în ce mai greu să justifice cumpărarea unui telefon 4G – mai ales la prețul acesta.
Deși s-ar putea să nu existe 5G, aveți în continuare Wi-Fi 6 , care funcționează bine – iar Bluetooth-ul pe care l-am menționat deja, care nu este chiar atât de eficient. NFC este, de asemenea, inclus, dar fără suport pentru Google Pay/Wallet, s-ar putea să descoperiți că oricum nu aveți prea mult folos pentru el.
Baterie și încărcare
- Bateria de 4600 mAh ține o zi, dar nu mult mai mult
- Încărcare cu fir de 66 W
- Fără încărcare wireless
Huawei a echipat Mate Xs 2 cu o baterie de 4600 mAh (așteptați-vă la modelul de 12 + 512 GB din China, care are o celulă mai mare dintr-un anumit motiv).
Aceasta este o dimensiune a bateriei destul de tipică pentru un telefon emblematic, ceea ce este probabil o îngrijorare având în vedere afișajul mai mare. Din experiența mea a fost suficient să purtați telefonul până la sfârșitul zilei, chiar și cu un amestec de utilizare pliat și desfăcut, dar nu îl va face prea mult mai lung decât atât, așa că veți dori să vă încărcați zilnic.
Când aveți nevoie, încărcarea cu fir de 66 W este destul de simplă, oferindu-vă cea mai mare parte a bateriei înapoi în doar o jumătate de oră. Interesant este că Huawei vă recomandă să desfaceți telefonul pentru a-l încărca – probabil de dragul răcirii – deși se va încărca cu plăcere chiar și atunci când este închis.
Dezavantajul este că nu există suport pentru încărcare wireless aici. Nu este o surpriză reală, având în vedere cât de subțire este telefonul – nu sunt sigur cum naiba ar fi montat o bobină de încărcare dacă ar vrea – dar, evident, va fi o dezamăgire pentru unii având în vedere prețul și faptul că dispozitivele pliabile de la Samsung fac. suportă tehnologia wireless.
Cameră și video
- Cameră spate triplă capabilă
- Mai slab decât alte flagship-uri în lumină slabă
- Un selfie shooter decent
În timp ce Huawei Mate X2 are o configurație de cameră pentru a rivaliza cu cele mai bune telefoane tradiționale, Mate Xs 2 este puțin mai restrâns. Aceasta este încă o cameră incredibil de capabilă, nu mă înțelege greșit, dar nu este chiar cea mai bună de la Huawei.
În spate, găsiți o configurație cu lentile triple: o cameră principală de 50 Mp, un ultrawide de 13 Mp și un teleobiectiv de 8 Mp la zoom de 3,5x, cu o opțiune suplimentară pentru a introduce un zoom hibrid de 5x în aplicație.
Cu o iluminare bună, toate cele trei camere impresionează. Culorile sunt strălucitoare, dar naturale și reglate în mod constant pe camere. Detaliile sunt numeroase, intervalul dinamic este de obicei solid, iar camera principală are un senzor suficient de mare pentru a oferi niște efecte bokeh naturale.
Noaptea cei trei se mai despart puțin. Obiectivul principal nu este rău în lumină slabă, păstrând o cantitate decentă de detalii și se luptă doar atunci când vine vorba de expunerea corectă a luminilor strălucitoare. Cu toate acestea, ultrawide și teleobiectiv scad brusc noaptea și, în general, ar trebui evitate – aceasta nu este o mare surpriză, dar este zona în care începem să vedem concurența să apară în altă parte.
Camera pentru selfie unică este poziționată într-o gaură într-un colț al afișajului – nu există o cameră ușoară sub afișaj aici. Această cameră de 10,7 Mp face fotografii capabile și este excelentă pentru a vă permite să preluați apeluri video pe ecranul mare – deși rețineți că, deși poziția colțului este bună când ecranul este închis, face unghiurile puțin ciudate când afișajul este larg deschis.
Înregistrarea video este limitată la 4K atât de la seturile de senzori din față, cât și din spate, dar asta este suficient pentru majoritatea – video 8K rămâne o perspectivă de nișă.
Software și actualizări
- Rulează pe EMUI, inițial bazat pe Android 11
- Fără asistență oficială pentru aplicații sau servicii Google
- AppGallery este mai bună ca niciodată
- O mulțime de bloatware
Așa că acum ajungem la software, ghimpe în laba lui Huawei de când a început cearta cu guvernul SUA.
Mate Xs 2 rulează oficial pe EMUI 12, care se bazează neoficial pe Android 11, deși a fost dezvoltat independent de atunci. Nu rulează HarmonyOS propriu al Huawei , cel puțin nu în Occident, deși în practică software-ul este aproape același.
Din punct de vedere estetic, nu s-au schimbat multe de la telefoanele Huawei mai vechi, deși acestea includ modificări binevenite pentru a se potrivi cu ecranul de dimensiunea tabletei, cum ar fi un aspect cu două panouri în Setări.
După cum probabil ați auzit, telefoanele Huawei nu mai acceptă oficial aplicațiile sau serviciile Google. Cel mai important, asta înseamnă că nu există Google Play Store, așa că, în schimb, aplicațiile trebuie descărcate fie din Huawei AppGallery, fie din Petal Search, instrumentul Huawei care vă ajută să descărcați și să instalați versiuni .apk ale aplicațiilor de pe web.
Această experiență se îmbunătățește constant și mai multe aplicații decât oricând se găsesc acum în magazinul oficial de aplicații, iar aproape orice altă aplicație Android poate fi descărcată folosind Petal. Acest lucru nu necesită nicio abilitate tehnică specială, dar necesită câțiva pași suplimentari în comparație cu Google Play.
Petal chiar se ocupă de actualizările aplicațiilor acum. Când deschideți o aplicație învechită, acum vă va solicita să o actualizați, dar problema este că aceasta implică de fapt dezinstalarea aplicației și reinstalarea versiunii mai noi. Asta înseamnă că actualizările durează puțin mai mult decât pe alte telefoane și adesea necesită să te autentifici din nou după aceea. Din nou, nu este nevoie de abilități suplimentare, dar puțin mai multă bătaie de cap.
Este chiar posibil să instalați aplicații Google precum Gmail și Google Maps prin soluții precum aplicația portal GSpace, dar mi s-a părut că acest lucru este nesigur, întârziat și frustrant. Comenzile rapide ale browserului funcționează mai bine, dar în cele din urmă este încă cazul că toți utilizatorii mari ai ecosistemului de aplicații Google vor fi mai bine în altă parte.
O bătaie de cap în plus este că, probabil pentru a compensa magazinul său de aplicații ciudat, Huawei a acoperit ecranul de pornire al lui Mate Xs 2 cu un amestec de aplicații preinstalate și pictograme care par a fi aplicații, dar sunt de fapt comenzi rapide de descărcare. Este incomod și frustrant și probabil că veți petrece primele minute cu telefonul dezinstalând aplicații și ștergând pictogramele.
Cealaltă frustrare software de aici nu este unică pentru Huawei. Aplicațiile Android sunt rareori bine optimizate pentru tablete și ecrane mai mari, chiar și opțiuni populare precum Instagram redând slab. Unele conținut de tip cutie de scrisori, unele se extind în mod ciudat, unele chiar întrerup conținutul atunci când folosești întregul ecran dintr-un motiv oarecare. Din nou, acest lucru ar fi la fel de adevărat pe orice altă tabletă sau tabletă Android, dar este o iritare totuși.
În cele din urmă, Huawei nu a promis nicio durată specifică a suportului software pentru Mate Xs 2, așa că nu suntem siguri pentru cât timp va primi corecții de securitate și actualizări de caracteristici.
Mate Xs 2 are hardware incontestabil impresionant, cu câteva avertismente evidente.
Designul este elegant și zvelt, iar paravanul pliabil spre exterior este, fără îndoială, cel mai interesant factor de formă pliabil din jur. Totuși, nu este cel mai practic, iar loviturile și deteriorarea afișajului se simt aproape inevitabile.
Performanța este solidă chiar și cu un cip Snapdragon mai vechi, dar va trebui să trăiți fără 5G și să suportați o performanță Bluetooth surprinzător de neregulată. Camerele capabile ajută la compensarea asta, dar te-ai aștepta la acestea având în vedere prețul exorbitant.
Ca întotdeauna, este partea software-ului în care totul se defectează. Lucrurile sunt mai bune decât oricând, dar la acest preț este aproape imposibil să justificați compromisurile implicate decât dacă îl vedeți ca pe un dispozitiv secundar care să vă completeze telefonul iOS sau Android, mai degrabă decât să îl înlocuiți.