Calculatoare

Recenzie Nokia X30 5G

Nokia X30 5G

Nokia X30 reprezintă o schimbare de direcție, cu un design mai elegant, specificații foarte îmbunătățite și o creștere a performanței camerei, în ciuda lipsei unui parteneriat Leica. Nu face nimic extraordinar de mai bun decât alți mid-ranger buni, dar pentru prima dată de multe ani Nokia are șanse să concureze.

Evaluarea expertului

Pro

 • Design elegant, robust
 • Performanță impresionantă a camerei
 • Afișare superbă
 • Garanție de trei ani

Contra

 • Performanța lipsește pentru preț
 • Nicio caracteristică remarcabilă în comparație cu concurența

Nokia X30 5G este o actualizare directă față de Nokia X20 de anul trecut și este clar că a existat o schimbare de direcție pentru producătorul HMD nu numai în ceea ce privește designul general, ci și performanța. Modelul din acest an se mândrește cu un afișaj mai bun, un procesor mai rapid, încărcare mai rapidă și, deși un downgrade pe hârtie, există și o creștere a performanței camerei.

În comparație cu Nokia X20 pe care ni s-a părut greu să-l recomandăm nimănui, în afară de cei mai fericiți fani Nokia, sunt oferite schimbări mari.

Captura? Acum este cu 100 de lire sterline/100 de euro mai scump cu un preț de 399 de lire sterline/499 de euro, confruntându-l cu marii lovitori din spațiul mediu precum Google Pixel 6a , Nothing Phone (1) și OnePlus Nord 2T . Întrebarea este: Nokia X30 5G face suficient pentru a provoca aceste telefoane? Răspunsul s-ar putea să te surprindă.

Proiectați și construiți

 • Limbajul de design revizuit
 • Mai subțire și mai ușor decât X20
 • Fabricat din materiale reciclate

Este clar că Nokia X30 5G reprezintă o repornire pentru linia de gamă medie de top a Nokia, iar acest lucru este cel mai evident din designul reîmprospătat. A dispărut designul X20 mare, voluminos, simplist (a se citi: plictisitor), înlocuit cu ceva mai zvelt, compact și mai premium.

Nokia X30 este un smartphone mai mic decât predecesorul său de 6,7 inchi în aproape toate punctele de vedere. Are un afișaj puțin mai mic de 6,43 inchi și un corp mult mai subțire care măsoară la 8 mm subțire, o reducere de 1,1 mm și este cu 35 g mai ușor la 185 g. Cele două telefoane nu ar putea fi mai diferite, reprezentând o schimbare serioasă în filozofia de design a Nokia, care oferă o senzație mult mai plăcută în mână.

Mai general, smartphone-ul are o combinație de cadru din aluminiu și spate din plastic, cu margini teșite care fac telefonul să arate și să se simtă mai premium. Este disponibil în două finisaje – Cloudy Blue și Ice White – cu cel din urmă fotografiat pentru această recenzie.

Unii ar putea să bată joc de includerea plasticului, dar este destul de standard la prețul mediu și, deși încă se poate zgâria, nu se va sparge așa cum se va sparge sticla atunci când este scăpată. Nici nu se simte ieftin, datorită finisajului din sticlă mată care ajută și la ascunderea amprentelor.

Carcasa camerei din spate a fost, de asemenea, complet reproiectată. A dispărut decupajul circular mare plasat central, înlocuit cu o carcasă dreptunghiulară mult mai compactă, stilizată, în partea din stânga sus, cu margini teșite asortate și o adâncitură verticală care ajută la ridicarea designului general. Este într-adevăr un spate mult mai curat, cu un aspect mai premium decât predecesorul său.

Nici nu este doar elegant, Nokia utilizând materiale 100% reciclate pentru cadrul din aluminiu și 65% plastic reciclat pentru capacul său din spate – lucru pe care îl salut din toată inima într-un moment în care consumatorii devin mai conștienți de mediu.

Afișaj și sunet

 • Ecranul OLED este un salt uriaș înainte
 • Rată de reîmprospătare lină de 90 Hz
 • Nokia a scos mufa audio de 3,5 mm

După cum am menționat, Nokia X30 5G are un afișaj puțin mai mic decât predecesorul său, dar asta nu este un lucru rău în cartea mea. La 6,43 inchi, X30 se simte confortabil de utilizat în utilizarea de zi cu zi, rămânând în același timp rezonabil de buzunar, lucru care nu poate fi spus pentru multe alternative de 6,7 inci.

Nu se află chiar într-un teritoriu de telefoane mici – cei care caută un telefon Android compact ar trebui să se uite la Asus Zenfone 9 de 5,9 inci – dar atinge un echilibru între portabilitate și oferind în continuare o experiență decentă atunci când vizionează TikToks, videoclipuri YouTube și altele asemenea.

În plus, compromisul pentru un afișaj mai mic este atât o tehnologie de afișare îmbunătățită, cât și o rată de reîmprospătare îmbunătățită – două caracteristici pe care le preiau cu bucurie un afișaj puțin mai mare.

Ecranul AMOLED este o îmbunătățire majoră față de vechiul afișaj LCD IPS, cu culori mult mai vii, negru mai intens și o gamă dinamică mai bună, deși nu este oficial un afișaj HDR, în timp ce rata de reîmprospătare îmbunătățită de 90 Hz este o mare problemă pentru realizarea de animații și derulare. simțiți-vă mai lin și mai receptiv. Unii ar putea deplânge lipsa de 120 Hz, dar aș susține că saltul de la 60 la 90 Hz este mult mai vizibil și semnificativ.

Este, de asemenea, mai mult decât suficient de strălucitor pentru a fi folosit în lumina directă a soarelui, cu un maxim pretins de 750 de niți, deși am putut atinge doar un maxim de 454 de niți în teste.

Există un difuzor mono pe smartphone care nu va face mare lucru să vă uimească, oferind niciun fel de ieșire stereo, iar eliminarea mufei pentru căști de 3,5 mm îi va dezamăgi și pe cei care nu au trecut încă la căștile wireless . Având în vedere eliminarea sa, ar fi fost bine ca HMD să facă upgrade la un sistem cu două difuzoare pentru a compensa.

Caracteristici și performanță

 • Performanță îmbunătățită în comparație cu Nokia X20
 • Încă rămâne în urma telefoanelor la prețuri similare
 • Performanță decentă de zi cu zi

Nokia X30 5G oferă un mare pas înainte în performanță în comparație cu X20 de anul trecut, care a prezentat Snapdragon 480 orientat spre buget. Anul acesta, a avut un upgrade semnificativ la Snapdragon 695, complet cu 6 sau 8 GB de RAM și fie 128 GB sau 256 GB spațiu de stocare în funcție de varianta pentru care optați.

Asta e vestea bună. Vestea proastă este că, pentru prețul cerut de 399 de lire sterline, există o mulțime de opțiuni mai puternice, iar unele sunt chiar mai ieftine decât cel mai recent smartphone Nokia.

MediaTek Dimensity 1300 din OnePlus Nord 2T se mândrește cu câștiguri vizibile față de Snapdragon 695, iar telefoanele care oferă Snapdragon 695 – cum ar fi Motorola Edge 30 Neo și Poco X4 Pro 5G – sunt disponibile cu până la 140 de lire sterline mai puțin decât Nokia opțiune.

Acest lucru se reflectă în mare măsură în benchmark-urile noastre. Deși este un mare impuls în comparație cu Nokia X20, X30 se luptă să țină pasul cu concurența la prețuri similare, iar telefoanele cu care se încadrează costă mult mai puțin decât prețul cerut.

Nokia X30 5G benchmarks
Infogram

Acestea sunt toate numerele și testele; În utilizarea de zi cu zi, Nokia X20 5G se simte rapid și receptiv, fără nicio bâlbâială atunci când navighezi prin Facebook, răspunde la WhatsApp-uri sau urmărește TikToks. Acest lucru este, fără îndoială, în parte datorită ratei de reîmprospătare îmbunătățite de 90 Hz, disponibilă în acest an, care ajută la netezirea animațiilor și derularea în aplicațiile cu conținut media, făcând totul să pară mai fluid.

Am observat că poate exista o așteptare ocazională la deschiderea inițială a aplicației Camera, dar acest lucru se întâmplă din când în când, făcându-mă să mă întreb dacă mai mult software decât hardware este de vină. Dacă este primul, mă aștept ca o remediere să fie lansată în viitorul apropiat.

Când vine vorba de jocuri, nu ar trebui să vă așteptați să rulați titluri AAA precum Genshin Impact sau Call of Duty Mobile la setările grafice maxime, dar dacă scădeți calitatea, este încă posibil să jucați pe telefon și nu face asta. nu se încălzește prea mult pe perioade lungi de utilizare. Nu este chiar un telefon de gaming pentru jucătorii îndrăgostiți care doresc 60 fps+, dar dacă jucați ocazional un pic de Candy Crush, este absolut bine.

Alte caracteristici remarcabile ale telefonului includ conectivitate 5G alături de Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1, precum și NFC pentru plățile mobile. Există, de asemenea, suport eSIM pentru cei care doresc să renunțe la cartela SIM fizică.

Camere și fotografie

 • Un salt uriaș înainte în ceea ce privește calitatea camerei, în ciuda niciunei parteneriate Leica
 • 50Mp este capabil atât în ​​condiții de iluminare bine cât și de slabă
 • Renunță la camerele inutile cu rezoluție joasă pentru un ultrawide decent de 13Mp

Pe hârtie, se pare că Nokia X30 a avut un downgrade în departamentul de cameră. Nu se mai laudă cu brandingul Leica după încheierea relației Nokia cu producătorul camerei, iar cu un snapper principal de 50Mp, este cu 14Mp mai puțin decât X20. Cu toate acestea, în realitate, nu ar putea fi mai departe de adevăr.

În ciuda presupunerilor că un număr mai mare de megapixeli înseamnă o calitate mai înaltă (ceea ce știm cu toții că este o minciună), snapper-ul de 50Mp al Nokia X30 îl depășește cu mult pe cel al predecesorului său în aproape fiecare departament. Imaginile sunt, în general, bine iluminate, cu o deschidere de f/1.9 care lasă multă lumină, culorile sunt destul de precise, iar detaliile sunt impresionante pentru un smartphone la acest preț. Și această performanță este consistentă, spre deosebire de X20, unde ar trebui să faceți câteva clipe pentru a găsi „celul”.  

În departamentul de lumină scăzută, X30 vede câștiguri reale, iar aceasta este o surpriză, având în vedere că majoritatea smartphone-urilor de gamă medie sunt puțin neplăcute când vine vorba de fotografia cu lumină scăzută. Nokia merită tehnologia Night Mode 2.0 pentru majoritatea progreselor, deși nici deschiderea mai largă nu poate strica. În orice caz, fotografiile pe timp de noapte realizate pe X30 sunt de o calitate surprinzător de bună, oferind fotografii cu lumină echilibrată și multe detalii în scenarii cu lumină scăzută, cum ar fi o stradă luminată de un felinar.

Nokia are lumină extrem de scăzută acoperită cu modul Dark Vision, o funcție suplimentară a modului de noapte activată prin atingerea pictogramei din colțul din dreapta sus al modului de fotografiere pe timp de noapte. Acest lucru aspiră cât mai multă lumină posibil pentru a capta mai multă lumină decât am putut vedea în unele scenarii. Desigur, calitatea nu este acolo sus cu fotografiile în modul noapte standard cu o anumită sursă de lumină, dar este încă destul de impresionantă.

Singurul dezavantaj este că, în lipsa unui sistem de focalizare automată bazat pe laser, fotografiile de noapte întunecată pot ieși puțin mai blânde, în timp ce telefonul se luptă să stabilească un punct de focalizare.

În general, însă, obiectivul principal de 50 Mp nu este doar un bun snapper pentru un mid-ranger, este un bun snapper punct.

În timp ce X20 a venit cu un trio de lentile însoțitoare de calitate scăzută, inclusiv un senzor ultrawide de 5Mp, macro de 2Mp și senzor de adâncime de 2Mp, X30 renunță la numărul inutil de camere pentru un obiectiv ultrawide de 13Mp la 123 de grade de calitate superioară. Dacă alți producători de buget și de gamă medie ar putea urma exemplul, ar fi grozav!  

Deși nu este la fel de excepțional ca snapper-ul principal de 50 Mp în condiții de lumină scăzută, obiectivul ultrawide face o treabă grozavă la captarea fotografiilor cu unghi larg, iar potrivirea precisă a culorilor înseamnă că nu există nicio diferență reală de culoare în fotografiile dintre cele două lentile din spate.

Întoarceți telefonul și veți găsi o cameră frontală de 16 Mp care, la fel ca obiectivul de 50 Mp, oferă o reducere a numărului de pixeli, sporind în același timp calitatea imaginilor realizate. Imaginile sunt în general bine iluminate și de calitate decentă și aveți opțiunea de a folosi modul Night Selfie atunci când nivelul de lumină începe să scadă. Experiența este îmbunătățită și mai mult de un mod Portret AI cu detectarea marginilor destul de decentă. Îi va lipsi în continuare firele de păr firave, dar în general face o treabă bună.

Durată de viață a bateriei și încărcare

 • Baterie mai mică decât X20
 • Durată de viață confortabilă a bateriei pe tot parcursul zilei
 • Încărcare rapidă îmbunătățită de 33 W

Deși Nokia X30 are un afișaj mai mic decât predecesorul său, capacitatea bateriei este încă la 4200 mAh, cu doar 270 mAh mai puțin. Cu toate acestea, în timp ce un afișaj mai mic înseamnă de obicei o durată de viață mai bună a bateriei, saltul la 90Hz tulbură oarecum apa.

Am descoperit că Nokia X20 ar putea dura aproximativ o zi și jumătate cu o singură încărcare, cu posibilitatea de a stoarce două zile cu o utilizare mai conservatoare. Nokia X30, pe de altă parte, este mai mult un dispozitiv de o zi. Este o experiență confortabilă pe tot parcursul zilei, nu mă înțelege greșit, de obicei, terminând ziua în jurul valorii de 30% cu o cantitate sănătoasă de mesaje text, derulare și TikToking, dar mai multor utilizatori avizi de putere se descurcă puțin mai rău.  

Acest lucru este susținut în mare parte de standardul nostru de referință al bateriei, care a văzut că Nokia X30 a durat o durată respectabilă, dar cu siguranță nu lider în industrie, cu 11 ore și 10 minute înainte de a avea nevoie de o reîncărcare.

Pentru a compensa acest lucru, Nokia X30 crește experiența de încărcare rapidă la 33W. Deși nu este chiar la standardul Redmi Note 12 Explorer Edition și încărcarea sa de 210 W, este o îmbunătățire mare față de 18 W ai ​​X20, care se potrivește cu cea a Nothing Phone (1).

Indiferent, ar trebui să contribuie la reducerea timpului de care veți avea nevoie pentru a încărca telefonul. Din experiența mea, am descoperit că Nokia X30 ar putea trece de la 39% în 15 minute, sărind până la 75% în jumătate de oră și o încărcare completă în aproximativ o oră.

Captura? Nokia este una dintre un număr tot mai mare de mărci care nu livrează o cărămidă de încărcare cu smartphone-ul, ceea ce înseamnă că va trebui să vă procurați propria cărămidă de încărcare USB-C de 33 W dacă doriți să profitați de încărcarea mai rapidă oferită de X30.

Software și upgrade-uri

 • Android 12 aproape de stoc
 • Unele aplicații preinstalate, dar nu multe
 • Trei ani de actualizări ale sistemului de operare și de securitate

Unul dintre cele mai mari atraje ale Nokia X30 5G, la fel ca majoritatea celorlalți Nokia din gama actuală, este experiența software. Spre deosebire de multe alternative de buget și de gamă medie, Nokia X30 5G este livrat cu o experiență Android aproape de stoc, cu Android 12 acceptat din fabricație.

Asta înseamnă că vei primi o experiență apropiată de modul în care Google a imaginat-o inițial, deși fără câteva funcții Pixel precum Material You. Totul este acolo unde v-ați aștepta să fie, în special în aplicația Setări, unde unii producători iau decizii ciudate în meniu, având o interfață de utilizare fluidă, de care este greu de plâns.

Nokia X30 nu se laudă nicăieri cu nivelul de bloatware al unor alternative, dar vine cu unele aplicații preinstalate – deși acestea sunt, în mod neobișnuit, aplicații pe care le-ai folosi de fapt în fiecare zi. Acestea includ Netflix, ExpressVPN, Amazon și LinkedIn, împreună cu aplicația Nokia My Device pentru informații despre service și garanție și aplicația GoPro Quik pentru editare video automatizată din mers.

Deși LinkedIn este un plus ciudat, nu sunt prea dezamăgit de aplicațiile preinstalate, deoarece sunt aplicații pe care tind să le folosesc și nu jocuri aleatoare sau rețele sociale despre care nu am auzit. Desigur, unele se pot simți diferite, dar întotdeauna aveți opțiunea de a le dezinstala.

Când vine vorba de actualizări, Nokia este acolo cu cele mai bune, cu trei upgrade-uri ale sistemului de operare care duc utilizatorii până la Android 15. Deși este în conformitate cu Nothing Phone (1), este mult mai bun decât cei doi ani ai OnePlus Nord 2T și lipsa oricărei promisiuni de actualizare pentru alternative mai ieftine, cum ar fi Poco X4 Pro 5G.

Preț și disponibilitate

Prețul este punctul de blocare pentru Nokia X30, cu o creștere de 100 de lire sterline în comparație cu predecesorul său, cu un preț de pornire de 399 de lire sterline pentru modelul de 6 GB/128 GB, crescând până la 439 de lire sterline dacă doriți să maximizați memoria RAM și spațiul de stocare la 8 GB și, respectiv, 256 GB. Este puțin mai scump în Europa, începând de la 499 EUR pentru modelul de 128 GB și sărind până la 549 EUR dacă doriți modelul de 256 GB.

Este un preț competitiv care pune Nokia X30 direct în concurență cu Google 6a, OnePlus Nord 2T și Nothing Phone (1), dar, pentru prima dată, există suficientă ofertă pentru ca Nokia să reziste împotriva marilor lovitori.

Cel mai mare plus este capacitatea de a obține telefonul cu abonament prin planul circular Nokia în Marea Britanie, începând de la doar 22 de lire sterline pe lună. Dacă doriți să-l cumpărați direct, puteți face acest lucru de la Nokia în sine , atât în ​​Marea Britanie, cât și în Europa, împreună cu comercianții locali precum Argos .

După cum ați putea presupune, având în vedere că nu am menționat prețurile din SUA în această recenzie, Nokia X30 nu este în prezent programat să fie lansat în SUA.

Pentru mai multă inspirație de gamă medie, aruncați o privire la selecția noastră de cele mai bune telefoane de gamă medie.

Nokia X30 este o reimaginare completă a X20 de anul trecut în aproape toate privințele. Are un design mult mai elegant, în timp ce este atât mai subțire, cât și mai ușor, are un afișaj îmbunătățit cu o rată de reîmprospătare mai rapidă, performanța a cunoscut o creștere și, în ciuda lipsei de branding Leica, camerele sunt cu adevărat excepționale în acest an. Toate acestea sunt upgrade-uri binevenite care aproape anulează creșterea prețului de 100 de lire sterline pentru gama medie de top de la Nokia.

S-ar putea să nu facă mare lucru pentru a eclipsă popularii medii, cum ar fi rezistența la apă IP53 a telefonului Nothing (1) și încărcarea fără fir și performanța extraordinară a OnePlus Nord 2T, dar pentru prima dată, Nokia are șanse de luptă să-și asigure locul în piata de gama medie.