Recenzie și prețuri Skoda Octavia 2023

Skoda Octavia este un Tardis pentru familii și vine cu motoare grozave. Nu este cel mai inspirant să te uiți la interior, la minte și nici deosebit de distractiv de condus.

Ce e bun

  • Spatiu de neegalat in interior
  • Cabina se simte bine înșurubat împreună
  • Motoare eficiente și prețuri ridicate

Ce nu e asa de bine

  • Destul de blând să te uiți la interior
  • Alternativele sunt mai distractiv de condus
  • VW Golf este mai confortabil și mai silențios

Este Skoda Octavia o mașină bună?

Skoda se apropie de multe ori și își distruge tovarășii din grupul Volkswagen VW, SEAT și Audi în ceea ce privește spațiul și caracterul practic, iar Skoda Octavia este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Este o mașină de familie care este mai mare decât un Volkswagen Golf , Seat Leon , Mercedes A-Class , Audi A3 sau BMW Seria 1 , dar costă mai puțin de cumpărat.

Această Skoda Octavia ar putea fi complet nouă, dar este încă foarte clar o Octavia. În față, obțineți aceeași grilă distinctivă, deși este mai bluf decât înainte și oribilele faruri gemene ale vechii mașini au fost casate pentru o pereche de LED-uri subțiri .

Cuta care se întinde pe partea laterală a mașinii o face să arate mai impunătoare – ca pe umeri într-o jachetă de costum din anii 1980 – și puteți avea roți de până la 19 inchi , chiar și pe modelele non-vRS. Noul aspect este completat cu LED-uri din spate în stil cristal.

Skoda a depus un efort mare pentru a face ca noua Octavia să se simtă mai luxoasă decât ultima mașină, cu materiale plastice moi la atingere, finisaje căptușite din material textil și scaune umplute groase care ar putea rivaliza cu fotoliul tău de acasă pentru confort. Chiar și așa, înăuntru este încă mai blând decât un Focus sau Leon.

Acestea fiind spuse, există o excepție. Interiorul este dominat de un ecran tactil central mare de infotainment n, chiar și la modelele entry-level, în timp ce majoritatea butoanelor fizice se găsesc chiar în centrul bordului. Arată modern și este ușor de utilizat, cu standardul Apple CarPlay și Android Auto . Sunt incluse și cadranele digitale minunate ale șoferului.

 Skoda era despre spațiu mare și prețuri mici, dar nu atât de mult aspect. Nu mai – această Octavia arată fantastic în interior și în exterior.

Dacă căutați spațiu, nu căutați mai departe decât Octavia. Există o cantitate imensă pentru adulți, indiferent dacă sunt așezați în față sau în spate, în timp ce portbagajul uriaș al Skoda face de rușine eforturile altor mașini de familie. Moșia, revizuită separat, este și mai mare.

Există o gamă generoasă de motoare eficiente din care puteți alege în arome pe benzină, diesel și hibrid plug-in . Se aplică regula obișnuită – dacă ești des în oraș, benzina de 1,5 este cea mai bună. Deseori pe autostradă? Alege motorina de 2,0 litri de 150 CP. Șoferii de mașini de companie vor găsi hibridul plug-in cel mai ieftin de rulat, plus că există și modele vRS puternice (de asemenea, revizuite în sine) oferite.

Octavia este ușor de manevrat și parcat în oraș, deși suspensia sa poate fi puțin zgomotoasă și bruscă peste denivelări – un VW Golf este mai bine aici. Nici Octavia nu-ți va pune pulsul în viteză pe drumurile de țară întortocheate (un Ford Focus este mai distractiv), dar are totuși multă aderență și o direcție precisă. Pe autostradă, se dovedește un crucișător confortabil.

Dacă sunteți vândut pentru aspectul Skoda Octavia, prețul atractiv și spațiul și caracterul practic de neegalat în rândul mașinilor de familie, construiți-vă noua Octavia în configuratorul nostru pentru a vedea cât ați putea economisi sau verificați Skoda Octavias second hand .

Cât costă Skoda Octavia?

Skoda Octavia are o gamă recomandată de 23.650 lire sterline până la 31.310 lire sterline. Cu toate acestea, cu carwow puteți economisi în medie 800 GBP. Prețurile încep de la 22.055 GBP dacă plătiți cash. Plățile lunare încep de la 297 GBP. Prețul unei Skoda Octavia second-hand pe carwow începe de la 8.495 GBP.

Majoritatea Skoda Octavias vin într-o alegere de doar două niveluri de echipare , dacă lăsăm deoparte vRS-ul sportiv, care este propriul model cu diferite opțiuni de motorizare.

Puteți alege între SE și SE-L, dar singurul motor pe care cele două modele îl împart este 1.5 TSI 150 și există un salt de 2700 de lire sterline de la versiunile inferioare la cele superioare.

Ca urmare, SE-L poate arăta destul de scump alături de modelele SE. Cu toate acestea, comparați Skoda cu oricare dintre echivalentele sale de la Ford, Vauxhall, Volkswagen sau chiar Audi și BMW, iar Octavia vine cu prețuri bune.

Sunt aproape toate vești bune cu Skoda Octavia și modul în care se conduce – confortabil, silențios, capabil. Singurul lucru este că nu îți pune zâmbetul pe buze în coturi

În oraș

Skoda a stabilit de mult ce doresc șoferii săi de la mașinile lor, iar Octavia oferă acest lucru cu o precizie maximă.

Rezultatul este o mașină mare care nu se simte atât de mare din spatele volanului, care este ajutată de diametrul de viraj strâns al lui Octavia pentru a o face foarte manevrabilă pe străzile înguste ale orașului.

Această agilitate arată, de asemenea, cât de ușor este să parchezi Octavia, și chiar și modelul break care pare uriaș este o chibzuință pentru a reveni în golfuri strâmte.

Viziunea de ansamblu este bună în fiecare Octavia, indiferent dacă alegeți trapa sau break, și obțineți senzori de parcare spate cu toate versiunile.

În oraș, suspensia Skoda este bună la absorbția drumurilor accidentate, deși se poate simți puțin zguduită dacă obțineți o scufundare după alta în succesiune rapidă. Cu toate acestea, este mai mult decât suficient de bun pentru acest tip de mașină.

Motoarele trag bine la turații reduse, iar cutia de viteze automată este în general foarte netedă, deși se poate simți doar un pic sacadat atunci când ieși din joncțiuni.

La interior, Octavia are scaune din față bine modelate, iar șoferul este tratat cu reglarea înălțimii și lombare. Împreună cu multe mișcări înainte și înapoi, precum și cu reglarea în două direcții a volanului, șoferul Octavia este îngrijit foarte bine.

Pe autostrada

Ascultă cu mare atenție și vei observa că Skoda Octavia nu este la fel de liniștită la viteze mai mari decât Volkswagen Golf. E ca și cum VW a spus că poți fi bun, dar nu la fel de bun ca mașina noastră.

Cu toate acestea, acesta este genul de mică diferență care nu face prea multe șanse, deoarece Skoda este una dintre cele mai rafinate mașini pe care le puteți cumpăra din această clasă. Trapa și break sunt ambele foarte calme și țin superb la distanță vântul, drumul și zgomotul motorului.

Manevrarea sigură și stabilă este o trăsătură pentru toate versiunile Octavia de pe autostradă, iar călătoria este aproape ideală.

Toate motoarele de la Octavia trag bine până la limita autostrăzii. Șoferii companiei vor prefera motorul diesel sau benzină-hibrid, în special opțiunea alimentată pe benzină-electrică pentru performanța și emisiile reduse.

Pe un drum întortocheat

Dacă sunteți în căutarea unei Skoda Octavia să vă planteze un zâmbet prin bucățile întortocheate, va trebui să cheltuiți plusul pe un model vRS. Sunt agile, distractive și vii pentru cross country datorită motoarelor puternice și manevrării agile și aderențe.

Restul gamei Octavia este mai discretă în abordarea virajelor și a benzilor din spate. Confortul are prioritate, astfel încât să nu observi prea mult denivelări sau creste.

Senzația de direcție în SE și SE-L este perfect adecvată, la fel și felul în care parcurg curbe cu încredere și ușurință. Există, de asemenea, frâne puternice la toate modelele și ajungi la destinație fără niciun stres, ceea ce este un lucru bun.

Acesta este cardul de as al Skoda Octavia peste aproape toate celelalte la acest preț și doar o podea reglabilă a portbagajului lipsește din gama sa genială de abilități.

Este corect să spunem că, dacă nu te poți simți confortabil cu Skoda Octavia, probabil că nu vei găsi nicio mașină potrivită. Există o gamă atât de mare de reglaje în scaunul șoferului Skoda încât se potrivește persoanelor cu membre de orice lungime.

Fiecare model vine și cu un scaun pentru șofer reglabil pe înălțime, iar volanul se mișcă înăuntru și în afara, precum și în sus și în jos.

Decorul SE-L vine cu scaune față încălzite și tapițerie din piele de căprioară pentru un plus de lux, dar toate scaunele din față ale lui Octavia au reglare lombară manuală și sunt modelate pentru a oferi un sprijin strălucitor.

Viziunea pentru șofer este un alt lucru important pentru Octavia, deoarece există linii de vedere bune în toate direcțiile. Acest lucru este valabil mai ales în proprietate, datorită stâlpilor din spate mai drepți, care nu sunt la fel de groși ca alții din acest sector.

Senzorii de parcare din spate sunt standard în gama Octavia, dar doar vRS are opțiunea unei camere de marșarier, ceea ce pare puțin rău pentru Skoda.

Ceea ce nu există nicio îndoială este cantitatea de spațiu de stocare Skoda în jurul șoferului și cabinei din față. Există coșuri mari de ușă, o tavă în fața schimbătorului de viteze, dar un suport de încărcare fără fir pentru telefonul tău este o opțiune pentru toate modelele.

O torpedo de dimensiuni rezonabile este utilă, iar în consola centrală există o tavă cu capac glisant, care se deschide pentru a dezvălui suporturile pentru pahare. În spatele acestuia se află un cubby cu capac căptușit care funcționează ca o cotieră pentru șofer, așa că totul este foarte bine gândit și executat în interiorul Skoda Octavia.

Spatiu pe banchetele din spate

Nu va fi o mare surpriză să afli că Skoda Octavia este una dintre cele mai încăpătoare și mai confortabile mașini din clasa sa pentru oricine stă pe locurile din spate.

Octavia a fost de multă vreme un iubit al șoferilor de taxi pentru spațiul pe care îl oferă aici și asta înseamnă că familiile pot lăsa cu bucurie copiii mai mari și bunicii să stea aici fără să se teamă de plângeri.

Există o mulțime de spațiu pentru cap, chiar și atunci când optați pentru trapa panoramică din sticlă. De asemenea, aveți suficient spațiu pentru genunchi și picioare și puteți încadra trei persoane pe bancă datorită unei spații bune pentru umeri. Există un tunel de transmisie pentru a împărți picioarele oricui stă pe scaunul din mijloc, dar este totuși confortabil.

Toți cei trei oameni de pe bancheta din spate au o centură cu trei puncte și există suporturi ISOFIX în cele două scaune exterioare pentru a asigura scaunele pentru copii la locul lor. De asemenea, nu trebuie să glisați scaunele din față înainte când utilizați un scaun pentru copii voluminos orientat spre spate.

Coșurile bune din ușa din spate și buzunarele scaunelor au grijă de depozitare și există chiar și câteva încărcătoare USB pentru a satisface nevoia copiilor de dispozitive.

Spațiu de pornire

Impresionant este cuvântul pentru portbagajul Skoda Octavia, indiferent dacă alegi trapa sau break. Hatchback-ul are o capacitate uriașă de 600 de litri cu scaunele din spate la locul lor, depășind modelele ca Ford Focus (375 litri), Volkswagen Golf (381 litri) și Honda Civic (404 litri).

Există cantități mari de spațiu cu scaunele sus sau în jos, iar răsturnarea spătarelor banchetei din spate este la fel de ușoară, datorită pârghiilor fixate în părțile laterale ale peretelui portbagajului.

Fiecare Octavia vine cu puncte de fixare și cârlige în pereții laterali pentru a împiedica sacile să se răstoarne și să se vărseze pe podea. Ideal când tocmai ai cumpărat o duzină de ouă.

SE-L vine cu o podea de încărcare reglabilă pe înălțime, ceea ce înseamnă că se așează la același nivel cu pragul de încărcare în poziția sa superioară. Aceasta este o opțiune pentru SE și vRS, dar nu este oferită cu modelele cu motor hibrid.

Scaunul din spate divizat 60-40 are și o trapă pentru schi în centru, așa că transportul de încărcături lungi și subțiri în Octavia nu înseamnă că trebuie să renunți la transportul de oameni.

Ecranul tactil mare arată bine și vine chiar și cu modelele de intrare, dar este păcat că comenzile de ventilație sunt incluse în meniurile sale

Ce sistem de infotainment obțineți cu Skoda Octavia ca standard depinde de ce echipament alegeți.

Modelele SE au un ecran tactil de infotainment de 10 inchi pe care Skoda îl numește configurația Bolero. Vine cu toate funcțiile de care aveți nevoie, cum ar fi o conexiune wireless pentru Apple CarPlay sau Android Auto și există și control vocal.

Singurul lucru care lipsește din sistemul de infotainment al SE este navigația prin satelit integrată care vine cu SE-L și vRS ca standard în sistemul lor Columbus. Având în vedere că mulți șoferi folosesc navigarea dintr-o aplicație pe telefoanele lor, acest lucru nu este neapărat o problemă.

La fel ca majoritatea mașinilor Grupului Volkswagen acum, sistemul de infotainment al Skoda înlocuiește aproape toate butoanele de pe consola centrală. Există încă câteva butoane fizice pentru lucruri precum luminile de avarie, închiderea centralizată și ecranul încălzit, dar asta este tot.

Orice altceva se lucrează prin afișajul infotainment, ceea ce este bine și rău. Bun pentru că ecranul lui Skoda este destul de rapid să răspundă la intrările degetelor tale, dar rău pentru că afișajul ecranului este puțin întunecat.

De asemenea, nu este grozav atunci când trebuie să faceți mai multe intrări doar pentru a schimba viteza ventilatorului aerului condiționat, deși aveți glisoare pe ecran pentru a modifica temperatura cabinei. Chiar și atunci, pot fi dificil de folosit în timpul conducerii, așa că acesta este un domeniu în care Skoda trebuie să lucreze mai mult.

O altă diferență cheie între SE și alte modele este că modelul de intrare se descurcă cu un afișaj digital simplu pentru cadranele sale principale, mai degrabă decât cu Virtual Cockpit utilizat în SE-L și vRS. Acest lucru adaugă puțin peste 500 de lire sterline la prețul SE și toate modelele rămân cu încărcarea telefonului fără fir ca supliment opțional.

Cu Virtual Cockpit, puteți configura ecranul pentru a afișa cadranele principale în diferite dimensiuni și configurații și puteți maximiza afișarea navigației prin satelit. Un afișaj head-up care se proiectează pe parbriz în raza vizuală a șoferului este o opțiune pentru SE-L și vRS.

MPG, emisii și taxe

Pentru cea mai bună economie de combustibil la Skoda Octavia, trebuie să te uiți la hibridul plug-in de 1,4 litri TSI iV, care vine cu 204 CP la SE-L și 245 CP pentru vRS.

La SE-L, acest motor hibrid plug-in oferă cifre oficiale de testare de până la 288,1 mpg consum combinat în trapă sau 273,6 mpg pentru break. Pentru emisiile de dioxid de carbon, acestea două sunt cele mai bune datorită 22 și, respectiv, 23 g/km.

Luați vRS cu alimentare cu plug-in și vine cu o cifră oficială de 233,1 mpg pentru trapă și 223,8 mpg pentru vagon. Aceste mașini emit 27-29 g/km de CO2.

Pentru restul gamei Octavia, cea mai economică alegere de motor este turbodieselul de 2,0 litri care oferă 64,9 mpg în trapă, împreună cu emisii de CO2 de 114 g/km.

Cu toate acestea, mild hybrid 1.0 TSI 110 e-TEC cu cutie de viteze automată DSG nu este deloc în urmă cu 56,1 mpg și are aceleași emisii de 114 g/km.

În spatele cozii de eficiență se află modelul de performanță vRS, care vine cu motoare de 2,0 litri pe benzină sau diesel. Trapa pe benzină de 245 CP are emisii de 157 g/km și o economie de combustibil de până la 40,8 mpg, în timp ce motorina are 56,8 mpg și 130 g/km sau 51,2 mpg și 145 g/km pentru versiunea cu tracțiune integrală.

Siguranță și securitate

Fiecare Skoda Octavia vine cu șase airbag-uri pentru a-și proteja ocupanții și există două suporturi ISOFIX pe scaunele exterioare din spate pentru suporturile scaunelor pentru copii.

Toate modelele au frânare automată de urgență inclusă, împreună cu alertă și asistență la părăsirea benzii de rulare și un sistem eCall pentru a contacta serviciile de salvare în cazul unei coliziuni.

Controlul de croazieră cu limitator de viteză este, de asemenea, standard, dar croaziera adaptivă este o opțiune pentru SE, dar inclusă cu celelalte. Doar vRS are o cameră de marșarier, iar aceasta nici măcar nu poate fi adăugată la SE sau SE-L.

Detectarea punctului mort este o altă opțiune și numai pentru cele două niveluri de echipare superioare.

Fiabilitate și probleme

Skoda a emis o serie de retrageri pentru această generație de Octavia, variind de la una referitoare la capacul motorului din plastic, la alta pentru un potențial risc de incendiu cu o siguranță.

Celelalte sunt pentru un scripete de motor defect și sistemul de urgență eCall nu funcționează corect. Toate ar fi trebuit să fie sortate de un dealer acum pe mașinile care au fost afectate.

O garanție de trei ani/60.000 de mile este standard cu Octavia la toate modelele, iar aceasta poate fi extinsă la cinci ani și 160.000 de mile pentru un cost suplimentar.

Cele mai bune păreri despre produse și oferte 2023 în România
Logo