Dacia Jogger este o mașină de familie practică, spațioasă și extrem de accesibilă, rezistentă la uzură și de încredere, dar nu vă așteptați la ultimul cuvânt în materie de lux.
Ce e bun
Ce nu e asa de bine
Este Dacia Jogger o mașină bună?
Dacă sunteți după o mașină de familie practică, cu șapte locuri, dar nu doriți să cumpărați un SUV scump sau un monovol monovolum, atunci aruncați o privire la Dacia Jogger. Dintr-o privire, arată ca o mașină break obișnuită, doar una care a fost trecută printr-un fotocopiator la 125% pentru a o face și mai spațioasă în interior.
Combinând caracterul practic al SUV-ului și al MPV-ului, Jogger-ul a fost proiectat astfel încât șapte persoane să poată sta confortabil pe tot parcursul – da, chiar și pe locurile cele mai din spate.
Acestea fiind spuse, nu vă așteptați să găsiți o cabină de primă clasă, care este toată piele elegantă și lambriuri din lemn. Interiorul Jogger-ului este simplu și rezistent la uzură și poate un pic ieftin pe alocuri. Dar atunci aceasta este o mașină extrem de accesibilă, iar când vine vorba de raport calitate-preț, dă în cui.
Locul în care Jogger impresionează cu adevărat este cât de încăpător este. Ai fi greu să găsești mai mult spațiu pentru cap într-o catedrală și există o mulțime de spațiu în al doilea rând (și chiar și în al treilea rând) pentru ca adulții mai înalți să se întindă confortabil. Desigur, spațiul portbagajului este afectat atunci când ai șapte persoane în mașină. Dar, rabatând scaunele din spate, veți putea încăpea cu ușurință mai mult de câteva valize groase acolo.
Cu eticheta de preț fără fiori, obțineți un set de echipamente standard destul de ușor și la nivel de intrare. Sunt incluse aer condiționat, detalii metalice și roți de oțel de 16 inchi cu huse, dar pentru a obține un sistem de infotainment trebuie să descărcați o aplicație pe smartphone. Dar cel puțin există un suport pentru smartphone încorporat pe care îl puteți folosi apoi pentru a vă ține telefonul pe loc.
Dacă pur și simplu ai nevoie de o mașină care să poată transporta șapte persoane confortabil și pentru foarte puțini bani, atunci nu mă pot gândi la o mașină mai bună decât Dacia Jogger!
Desigur, dacă o versiune spartană a Jogger-ului nu este cu adevărat geanta ta, poți oricând să faci upgrade. Gama de vârf nu costă o sumă uriașă mai mult și are lucruri precum scaune încălzite, control de croazieră, faruri LED și un sistem de infotainment adecvat. Cât de luxos este?
Momentan, singurul motor disponibil este un de 1.0 litri pe benzină cu 110 CP care este asociat cu un manual cu șase trepte și care vă poate duce de la 0 la 60 mph în aproximativ 11 secunde. Este suficient de pumn atunci când ai un pasager la bord, dar cu o mașină plină, probabil vei descoperi că te străduiești să progresezi rapid.
Cu toate acestea, cel puțin Jogger-ul este confortabil. Sigur, s-ar putea să nu fie cea mai sportivă sau cea mai rafinată mașină din lume, dar, din nou, nu este menită să fie. Schimbarea manuală a vitezelor este lină, iar Jogger-ul nu se simte atât de gros încât strângerea în locurile de parcare înguste te va face să transpirați rece. Aceasta este o mașină foarte ușor de condus și de văzut în afara.
Pe autostradă, este și un crucișător bun. Da, se aude puțin zgomot de vânt și da, vei observa că se simte puțin subputernicit. Dar, altfel, Joggerul face navigarea ușoară.
Cu toate acestea, Dacia Jogger este o mașină extrem de simpatică. Este ieftin de rulat, extrem de practic, confortabil și foarte fermecător de simplu de utilizat și de trăit.
Cât costă Dacia Jogger?
Dacia Jogger este atât de accesibil din punct de vedere comic încât aproape că îl oferă. Ei bine, în comparație cu alternativele sale directe, oricum, dintre care nu sunt multe. Majoritatea producătorilor de mașini au încetat să mai producă genul de MPV-uri practice cu șapte locuri cu care Jogger concurează teoretic, preferând să construiască rivali SUV-uri mai grosolan, mai scumpi și mai puțin practici. Cel mai apropiat rival al lui Jogger este într-adevăr versiunea cu șapte locuri a Volkswagen Caddy, dar chiar și acel vehicul bazat pe furgonetă este considerabil mai scump. Un Citroen Berlingo, care acum este disponibil doar în formă electrică, costă aproape de două ori prețul unui Jogger de bază. Mai poți cumpăra și un Volkswagen Touran cu șapte locuri, dar din nou vorbim de o mașină care costă de două ori mai mult decât Dacia. Dacă trebuie să cărați șapte persoane în jur și aveți un buget redus,
Performanță și confort la volan
În oraș
Jogger-ul are un arc destul de ușor, ceea ce îl face cu adevărat absorbant de denivelări, așa că aceasta este o mașină destul de ușoară prin oraș. De fapt, Jogger face de rușine o mulțime de mașini mult mai scumpe când vine vorba de calitatea condusului. Direcția este ușoară, ceea ce ajută atunci când vă așezați în spații înguste, dar raza de viraj este puțin mare – 11,7 metri – ceea ce înseamnă că trebuie să vă faceți timp cu sensuri giratorii mici. Priveliștea este grozavă, deoarece stai relativ sus, cu ferestre mari din spate, oglinzi ușoare decente și nu prea mult în calea punctelor moarte. Schimbatorul de viteze este ușor, chiar dacă puțin crestat și singura problemă este într-adevăr o senzație ușor de înghețată la ambreiaj.
Pe autostrada
Singura și singura opțiune de motorizare a lui Jogger (până la sosirea unei versiuni hibride) este turbo benzină de 1,0 litri cu trei cilindri și 110 CP. Este în regulă până la un punct, dar pe autostradă vei observa într-adevăr că este lipsit de performanță de-a dreptul, mai ales dacă ți-ai umplut Joggerul cu oameni și bagaje. Dacă încerci să depășești pe autostradă, este foarte lent și laborios — să urmărești acul vitezei atunci când accelerezi în treapta a șasea este ca și cum ai urmări acționarea orelor de pe un ceas… În mod surprinzător, zgomotul nu este o problemă atunci când” re croazieră. Zgomotul drumurilor și anvelopelor sunt menținute la niveluri rezonabile și nici măcar nu se aude prea mult zgomot de vânt în jurul oglinzilor exterioare.
Pe un drum întortocheat
Oare Dacia a reușit să facă din acest practic șapte locuri o unitate de dinamită pe un drum de țară? I-a oferit lui Jogger genul de claritate a direcției și echilibrul șasiului la care ne-am aștepta de la un BMW M3? Nu, desigur că nu a făcut-o și de ce te-ai gândi la asta? Tot ce trebuie să facă Joggerul pe un drum întortocheat este să fie confortabil și sigur și, cu siguranță, se descurcă. Există suficientă aderență și suficientă „goes-where-you-point-it-ness” de la direcția oarecum vagă și ușoară, încât vei avea multă încredere în Jogger-ul tău și asta este ceea ce contează. E în regulă și, să fiu sincer, asta este tot ce trebuie să fie. Expresia cheie aici este „pentru ceea ce este” și, în acest sens, Jogger-ul este extrem de impresionant. Adevărat, Skoda Octavia Estate este o mașină la preț bun și masiv, care este mult mai captivantă printr-o serie de colțuri,
Spațiu și caracter practic
Practicitate
Dacia a păstrat caracterul practic în prim plan – există o torpedo de șapte litri, coșuri de gunoi care pot ține o sticlă de un litru de băutură și încă 1,3 litri de spațiu de depozitare sub cotiera scaunului din față. Există mai mult spațiu de stocare, plus prize USB și de 12 volți, în fața schimbătorului de viteze. Poziția de conducere este bună, cu o mulțime de reglaje înăuntru și ieșire, sus-jos pentru volan. La exterior, există șine standard de acoperiș care nu pot lua doar o cutie de acoperiș, dar care pot ieși și pot fi întoarse lateral pe acoperiș pentru a ține un portbiciclete.
Spatiu pe banchetele din spate
Spațiul din spate este motivul de existență al Jogger-ului și, pentru a fi sincer, ați fi greu să credeți că sub piele este de fapt strâns legat de micul hatchback Sandero. Există o treaptă în linia acoperișului – care de fapt îți amintește de un vechi Land Rover Discovery – ceea ce înseamnă că, deși scaunele din spate sunt așezate mai sus decât cele din față (scaune în stil stadion, conform Dacia…) există mult spațiu. pentru capete, iar spațiul pentru picioare este de asemenea decent. Ai loc suficient pentru trei persoane care stau una lângă alta în spate. Există o cocoașă de transmisie, dar este mică, așa că este suficient loc pentru picioarele tuturor. Ușile se deschid frumos și larg, așa că există suficient spațiu pentru a primi un scaun mare pentru copii acolo, iar ancorele ISOFIX din cele două scaune exterioare ajută și ele. Banca din spate se împarte, se pliază și alunecă într-un raport de 60:40, ceea ce nu este la fel de bun ca a avea trei locuri individuale din spate, dar este bine. Există o priză de 12 volți, niște mese de picnic pliabile și, de asemenea, coșuri de dimensiuni decente. Totuși, fără prize USB în spate. Ce păcat.
În al treilea rând se află adevăratul truc de petrecere al Joggerului – suficient spațiu pentru ca și adulții adulți să se simtă confortabil. Încercați să faceți asta într-o Skoda Kodiaq… Cei din al treilea rând au propriile suporturi pentru pahare, o priză de 12 volți (poate să cumpărați unul dintre acele mici adaptoare USB de 12 volți?) și ferestrele mici din spate se deschid pentru ceva în plus. ventilare.
Spațiu de pornire
Odată ce ați observat și ați trecut peste faptul că ecusonul Dacia din spate al Joggerului este de fapt un autocolant (da, un autocolant…), portbagajul este destul de impresionant. Cu șapte locuri în uz, există încă 160 de litri de spațiu pentru bagaje, ceea ce este suficient pentru două valize de mână. Al treilea rând nu se pliază plat în podea, ci în schimb spătarul scaunelor se pliază plat și – folosind niște pârghii mici foarte complicate și incomode – le puteți răsturna înainte pentru a vă sprijini de spatele rândului din mijloc. Atunci ai un spațiu imens de 700 de litri cu care să te joci. Trageți mai multe pârghii și puteți scoate de fapt scaunele din spate complet. Cântăresc 10 kg fiecare, așa că nu sunt cele mai ușoare, dar este posibil. Nevoie de mai mult spațiu? Ei bine, rândul din mijloc se îndoiește și se trântește (din nou, este un pic cam greu de făcut, dar mai ușor decât rândul trei…). Acum ai 2, 085 de litri de spațiu – mai mult decât ați obține cu unele dube. Există chiar și un mic suport pentru cataramele centurii de siguranță din spate, astfel încât centurile să nu stea în cale. OK, deci podeaua nu este complet netedă și a trebuit să lăsați rândul trei acasă (împreună cu husa pentru bagaje, deoarece nu există unde să o depozitați), dar totuși. Un Peugeot 5008 sau Skoda Kodiaq au sisteme de pliere a scaunelor mai simple și mai ușoare, dar apoi sunt mult mai scumpe…
Stil interior, infotainment și accesorii
Cabina Joggerului arată și se simte mai bine decât v-ați aștepta de la preț. Da, există o mulțime de plastic ieftin, dar la modelele cu specificații mai înalte obțineți ornamente din țesătură drăguță pe tabloul de bord și pe scaune, care ridică puțin totul. Chiar și butoanele de control al climatizării arată și se simt bine – aproape la fel de bine ca cele ale unui Audi R8 de 100.000 de lire sterline…
Versiunile de bază vin cu o soluție simplă pentru un ecran de infotainment – o clemă care ține telefonul mobil pe loc și o aplicație care îl conectează la comenzile Jogger-ului. Nu primești comenzi pe volan, ci în schimb un mic set de butoane „satelit” în spatele volanului, care provin de la un Renault de la începutul anilor 2000 – compania-mamă a Daciei. Funcționează, dar este puțin complicat.
Modelele mai scumpe primesc un ecran tactil adecvat, care are o grafică ieftină (la ce vă așteptați?), dar care, mai important, are conexiuni wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto, ceea ce face viața la bord foarte ușoară. Puteți să vă fixați telefonul la bord și în aceste versiuni. Instrumentele principale – un computer de bord digital simplu alb-negru – sunt simple și nepretențioase, ceea ce ne place.
Toate modelele Essential, cu excepția de bază, vin cu un sistem stereo cu șase difuzoare, care poate să nu aibă cea mai clară calitate a sunetului, dar care cel puțin este suficient de tare – nu este ceva ce puteți spune pentru fiecare mașină ieftină de pe piață.
Un lucru ciudat – efectul de mărire al oglinzii retrovizoare este complet diferit de cel al oglinzilor exterioare, așa că ceva care arată la o distanță rezonabilă în oglinzile exterioare arată alarmant de aproape când te uiți în retrovizoare.
MPG, emisii și taxe
Pentru moment, Dacia oferă doar un singur motor pentru Jogger și este benzina cu trei cilindri turbo de 1,0 litri, 110 CP, care este destul de familiară de la Sandero, Duster și o mulțime de produse Renault. Veți descoperi că este slab putere pe autostrăzi, mai ales dacă ați umplut toate scaunele și portbagajul.
Are emisii de CO2 care pornesc de la 131 g/km, ceea ce înseamnă că va trebui să plătiți 230 de lire sterline pentru a vă impozita Joggerul pentru primul an, ceea ce poate nu este grozav pentru o mașină vândută pentru raportul calitate-preț. Urmează o versiune hibridă, care va avea emisii mai mici (și și o cutie de viteze automată), dar care va fi evident mai scump de cumpărat.
Cel puțin motorul standard de 1,0 litri este economic. Dacia susține că va face 48,7 mpg în medie și exact asta am obținut din ea – ei bine, 48,5 mpg dacă suntem cu adevărat, foarte precisi.
Siguranță și securitate
Evaluarea de siguranță a titlului pentru Jogger va face o lectură destul de neplăcută. A reușit doar o singură stea solitară (din cinci) la testul de accident Euro NCAP. Asta înseamnă că este o mașină nesigură? Ei bine… NCAP actualizează în mod constant criteriile după care punctează mașinile, iar cea mai mare parte din punctaj se bazează recent pe montarea unor ajutoare electronice de siguranță de ultimă generație. Dacia, fiind o marcă de buget, nu vrea să se potrivească cu acele sisteme high-end, deoarece ar crește prețurile mașinii. Deci există un element de împingere și trage care se desfășoară aici. NCAP dorește sisteme mai scumpe și pune la andocare mărcile producătorilor la testele lor de siguranță dacă nu sunt montate. De fapt, Jogger a obținut un punctaj respectabil, dacă nu strălucitor, 70% pentru protecția ocupanților adulți și 69% pentru protecția ocupanților copiilor.
Jogger vine, ca standard, cu o avertizare de memento pentru centura de siguranță pentru locurile din față, faruri automate, control de croazieră și un limitator de viteză, airbag-uri față pentru șofer și pasager, airbag-uri laterale și un sistem autonom de frânare de urgență.
Fiabilitate și probleme
Dacia tinde să facă mașini destul de fiabile și, într-adevăr, deseori îi stânjenește pe alți producători de mașini – chiar și pe cei japonezi! — cu plasarea sa în studiile de fiabilitate. Merită să subliniem, totuși, că acele sondaje se bazează adesea pe satisfacția clienților, mai degrabă decât pe o evaluare științifică a problemelor reale, iar atunci când o mașină este atât de ieftină, mulți cumpărători ar putea fi tentați să o ducă ușor dacă au existat una sau două. probleme mici. Într-adevăr, asta am observat la unele Dacii pe care le-am testat recent, inclusiv niște geamuri electrice care au încetat temporar să funcționeze. În general, însă, Daciile folosesc componente Renault mai vechi, bine dovedite, care nu ar trebui să dea prea multe probleme și care va fi ieftin de reparat dacă nu merg greșit. Între timp, Dacia oferă un standard de trei ani, 60,