Tehnologii

Qualcomm aduce mesageria prin satelit pe telefoanele Android premium

Qualcomm a anunțat Snapdragon Satellite, o nouă tehnologie de mesagerie prin satelit pe care intenționează să o aducă pe smartphone-urile cu Android de ultimă generație în cursul acestui an.

Serviciul va fi disponibil pentru producătorii de smartphone-uri Android (OEM) la început în scopuri de mesagerie text de urgență, a spus Qualcomm, iar disponibilitatea va depinde de OEM-uri și furnizorii locali de servicii mobile care îl susțin.

Cel mai recent chipset mobil de ultimă generație al Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2 , poate rula serviciul, deși se pare că telefoanele anunțate în prezent cu cip nu vor putea accesa el. Astfel de telefoane includ iQoo 11 și OnePlus 11 . Tech Advisor a cerut Qualcomm să clarifice acest punct special.

Deși inițial limitată la comunicațiile de urgență direct la serviciile de urgență, tehnologia va suporta în cele din urmă mesageria bidirecțională, o premieră mondială pentru o metodă bazată pe satelit, potrivit companiei.

Lasa deschisa posibilitatea ca oamenii sa trimita si sa primeasca mesaje in viitor fara a fi conectati la o retea mobila traditionala.

Qualcomm a încheiat un parteneriat cu firma globală de sateliti Iridium pentru a construi Snapdragon Satellite. Iridium are 66 de sateliți pe orbită despre care se spune că pot oferi acoperire în toate părțile globului.

Garmin este, de asemenea, implicat în acord pentru a ajuta la furnizarea de asistență pentru comunicații de urgență.

Serviciul Snapdragon Satellite poate fi conectat la numărul de telefon al unei persoane, iar Qualcomm se așteaptă ca telefoanele configurate să folosească tehnologia să înceapă livrarea în a doua jumătate a anului 2023.

La fel ca tehnologia de comunicații prin satelit deja integrată în Huawei Mate 50 Pro și iPhone 14 de la Apple , Snapdragon Satellite este conceput în primul rând pentru comunicații de urgență atunci când persoana și telefonul care are nevoie de ele sunt în afara zonelor de servicii celulare.

Apple oferă serviciul Satellite SOS gratuit timp de doi ani după ce clienții își activează iPhone-ul, dar prețul după aceea este încă necunoscut. Un purtător de cuvânt al Qualcomm i-a spus Tech Advisor într-un briefing pentru presă că prețurile Snapdragon Satellite vor depinde de OEM și furnizorii de servicii.

Funcționează prin faptul că utilizatorul își îndreaptă telefonul spre cer, în timp ce o instrucțiune de pe ecran îi arată exact unde să îndrepte către un satelit pentru a trimite un mesaj.

VP-ul managementului de produse Qualcomm, Francesco Grilli, a declarat că tehnologia ar putea fi integrată în aplicațiile populare de mesagerie SMS, dar numai dacă și atunci când mesageria de la persoană la persoană a fost integrată într-un serviciu care utilizează rețeaua Snapdragon Satellite.

„Cel mai probabil, la început, dacă este vorba doar de urgență, va fi o aplicație de sine stătătoare, numai pentru situații de urgență, dar ar trebui să fie integrată cu interfața cu utilizatorul, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să sune aplicația de urgență.

„Principiul este că dacă formați 911 sau 112 și nu aveți acoperire, atunci interfața de utilizator însăși vă va întreba: „Doriți să trimiteți un mesaj de urgență?”

Se așteaptă ca telefoanele din America de Nord și Europa să primească mai întâi tehnologia, deși Grilli a spus că acele dispozitive vor putea accesa Snapdragon Satellite de oriunde în lume, cu excepția cazului în care o țară a blocat-o.

„Sistemul prin satelit Iridium a funcționat continuu în ultimii 25 de ani… și este foarte probabil ca aceștia să funcționeze în viitorul apropiat”, a spus el.

„Serviciul este disponibil de îndată ce dispozitivul este disponibil… de îndată ce caracteristica este implementată în dispozitiv.”

Snapdragon Satellite funcționează prin ping sateliți deasupra pământului care, important, nu necesită stații terestre de pe Pământ pentru a triangula semnalul și a trimite și primi mesaje. În schimb, sateliții lui Iridium transmit date între ei.

Qualcomm a mai spus că Snapdragon Satellite ar putea fi utilizat în laptopuri, tablete, vehicule și alte dispozitive conectate la internetul obiectelor (IoT).